Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

Hogyan védhetjük meg növényeinket a napégés ellen?

Csodakertész
2022.08.09 00:00
Hogyan védhetjük meg növényeinket a napégés ellen?

A tavaszi fagyok és a nyári aszály után ma már a nap káros sugaraival is számolnunk kell.

Hogyan ismerhetők fel a napégés tünetei?

A napégés tünteti először – növényfajoktól függően – május folyamán jelentkezhetnek. Mindig a termés vagy a lombozat nap felőli oldalán található, besüppedt, száraz és világos szövetelhalás. A termés belseje egészséges. (Másodlagosan baktériumos és gombás betegségek is idővel megtelepedhetnek a sérült felületen, ami a tünet képét jelentősen megváltoztathatja.) Az utóbbi években egyre több növényen megfigyelhető, például szőlőn, gyümölcsféléken, de a zöldségféléken, így a paprikán, a babon, az uborkán a paradicsomon, sárgadinnyén már régóta ismert.

 

napégés                napégés - paprika

Napégés tünetei almán és paprikán

 

Hogyan védekezhetünk a napégés ellen?

  •  A nagyobb lombtömeggel rendelkező növényeken ritkábban és kisebb mértékben figyelhető meg, ezt kihasználva a gyümölcs- és szőlőültetvényekben metszéssel nagyobb lombozatot kell kialakítani.Válasszunk paradicsomból is olyan fajtákat, melyek nagyobb lombtömeget nevelnek.
  • Tekintettel arra, hogy a vízzel jól ellátott növények jobban képesek magukat hűteni – nem melegszenek fel olyan mértékben –, a rendszeres öntözésnek, a folyamatos vízellátásnak nagy szerepe van a védekezésben.
  • Ebben a helyzetben is óriási jelentősége van a mulcsnak, mely nem engedi a talajt felforrósodni és a nedvesség folyamatos párologtatásával hűti a környezetét.
  • talajtakaró növények ugyanolyan hatást biztosítanak környezetük számára mint a mulcsolás. A sorközöket vessük be madársalátával, spenóttal, mustárral!
  • Azonban belsőleg is segíthetjük a növényeket, az ellenálló növényi bőrszövet kialakításának elősegítésével. Használjunk biostimulátorokat valamint Biokalcit.
  • Csökentsük a  nitrogénbevitelt, mivel a túlzott nitrogén használatával laza szövetű, világos színű, érzékeny levelek fejlődnek.
  • Árnyékoló hálóval nagyon jelentősen csökkenthetjük a besugárzás erejét.

 

Mi a jelentősége az árnyékolóhálók színének?

A hőstressz és a napégés elleni védekezéshez a mediterrán és szubrópusi vidékeken már bevett gyakorlatnak számít a fotoszelektív árnyékolóhálók használata, amelyek kedvező mikroklímát teremtve csökkentik a napégés kockázatát és növelik a termés mennyiségét.

Magyarországon Ambrózy Zsuzsanna Kápia paprikán végzett vizsgálati eredményei szerint sárga színű háló használata esetében jelentősen nőtt a termés mennyisége, míg rózsaszínű háló esetén a C vitamin mennyisége növekedett meg. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a termesztők által széles körben használt zöld háló negatív hatást gyakorolhat a termésmennyiségre, a bogyók minőségére ugyanakkor pozitívan hatott. 
További érdekesség, hogy a napégett bogyó egészséges szövetei és az ép bogyók szövetei között nem volt különbség a C-vitamin-tartalmat tekintve, a C-vitamin szintézisét tehát összességében az erős sugárzás nem zavarja meg. Azonban a karotinoid-tartalomát tekintve sokkal kevesebbet lehetett kimutatni a napégett bogyók egészséges szöveteiben.

hálós zöldség    háló