Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

Szilvák, nemcsak pálinkának

fajtaismertető
gondozás
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.07.20 00:00
Szilvák, nemcsak pálinkának
A szilvafák környezeti igényei viszonylag könnyen kielégíthetők. Pedig nem is annyira igénytelenek, mint inkább türelmesnek mondhatók, ami azzal is bizonyítható, hogy a szilvafák minden emberi gondoskodásra serényen válaszolnak. Akkor is teremnek gyümölcsöt, ha gazdátlanul árválkodnak, de ha kicsit gondozzák őket, akkor a termés mennyisége és minősége számottevően javul.

Környezeti igények

  • Fénykedvelő növény, de erre nem igényes. A téli hideget jól tűri, és – minthogy késő tavasszal virágzik – a korai fagyok ritkán ártanak neki.
  • Sekélyen gyökerezik, ezért a tartós csapadékhiánytól sokat szenved, a gyümölcseit elrúgja, ezért a rendszeres öntözésére érdemes berendezkedni.
  • Szilvát a szélsőséges futóhomok és a szikes talajok kivételével mindenütt lehet termelni, de legjobban a párás folyóvölgyekben érzi magát.
  • A szilvafák meghálálják a trágyázást. Ősszel 5-6 cm komposztot szórjunk ki és az év folyamán mulcsoljuk a fa környékét.
  • A myrabolán alanyon álló fajtákból közepes méretű fa nevelhető, ültetési távolságuk 6 m.

 

Vannak öntermékenyek és önmeddők is

Figyelembe kell venni, hogy a nálunk kedvelt fajták között számos  önemeddő akad: Althann ringlóZöld ringlóCacanska rana. Ezeket pollenadó fajtákkal együtt érdemes ültetni.

 

Szükséges a ritkító metszés

A csemeték 4-5. évben hozzák az első termést. Addig kell a koronát alakítani, de a ritkítást ezután se szabad abbahagyni, mert a szilvafák többsége hajlamos arra, hogy sűrű, szinte áttekinthetetlen koronát képezzen. Ezért a metszésnél az legyen a célunk, hogy a korona elsűrűsödését megelőzzük
A bőséges terméssel terhelt fákat a gyümölcsök kifejlődése idején fel kell támasztani, hogy az ágak lehasadását megelőzzük.

 

A gyökérsarjak sok energiát vonnak el

A szilvafajták jelentős része gyökérsarjat nevel. Ezeket idejében el kell távolítani oly módon, hogy a sarj körül a talajt kibontjuk és a sarjat a gyökérről letépjük. Így ugyan roncsolt seb keletkezik, de nem maradnak a sarj helyén rejtett rügyek, amelyekről újra kihajthatnának.

 

Ellenállórezisztens fajták

 

A szilvafáknak sokféle betegségük és kártevőjük van. Legveszedelmesebbek a vírusos fertőzések. A fertőzött fák gyengén fejlődnek, gyümölcsüket elhullatják, majd kipusztulnak.

szilvahimlő   szilvahimlő gyümölcs 

 

 

  szilvahimlő mag

szilvahimlő vírus tünetei

Ezért érdemes ellenálló (rezisztens: nincs a növényben a kórokozó) vagy toleráns (a fertőzés benne lehet, de tünet nem látszik) fajtákat ültetni.

Topfirst: himlővírussal szemben ellenálló, moníliára és szilvarozsdára kevésbé érzékeny

Topfive: toleráns a sharkavírusra, monília- és szilvarozsda-ellenállósága is nagyon jó

Elena, HanitaKatinkaTopend plusPresenta: Sharka-vírus toleráns

Tophit: levelei és fája nagyon edzettek és egészségesek. Toleráns a PPV-vel (himlő vírus) szemben, kevésbé fogékony a Moniliára és a szilvarozsdára

 

 

Együnk sokkal több szilvát!

Magyarországon kevéssé népszerű a szilva fogyasztása, pedig beltartalma figyelemreméltó. Kiváló étrendi hatásának köszönhetően a középkorban Besztercei szilva aszalványát Nyugat-Európa patikáiban gyógyszerként árulták.
Aszalásával kevesen bíbelődnek így érdemes fagyasztani és téli reggeliken nyersen elfogyasztani vagy szilvalevest készíteni belőle.

szilva

 

Dr. Bálint György Minden héten szüret című könyve felhasználásával