Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Tudástár

A tavasz első gyümölcse a szamóca

gondozás
ültetés
Szűrés törlése
Csodakertész
2022.05.17 00:00

Miért ültessünk földiepret?

Mert vegyszermentes! Nagyüzemi körülmények között, gazdaságos  termesztéshez elengedhetetlen a jó sok vegyszer használata. Etessük, itassuk, mulcsoljuk és nem lesz szükség növényvédelemre!

Mert finom! Üzemi termesztésben azokat a fajtákat alkalmazzák, amelyek szép nagyok, jól tűrik a szállítást, kemények és ízetlenek. Válasszunk finom, édes fajtákat!

Mert élmény! Meggyőződésem, hogy a helyben fogyasztott gyümölcsnél nincs finomabb! Akár az ágyás mellett négykézláb mászva, akár a cseresznyefán lógva. Főleg, ha családilag mászunk…

 

Milyen talajt szeret a szamóca?

szamóca legjobban laza, tápanyagdús, semleges kémhatású talajt kedveli. Termesztésére viszont nem alkalmas a túlságosan kötött, hideg, mélyfekvésű, köves vagy aszályra hajló talaj.  A lúgos talajokon szenved, és gyorsan elpusztul.
Nagyon fontos ültetéskor a sok tápanyag. Saját komposztot keverjünk komposztált trágyával, trágyagranulátummal és dolgozzuk a talajba. Virágzás előtt érdemes akár csalánlével tápoldatozni.

 

Mikor ültessük?

A szabadgyökeres palántákat augusztustól októberig lehet ültetni, hogy a tél beállta előtt még jól begyökeresedjenek és a következő tavaszon már termést érleljenek.

Másik lehetőség: kora tavasszal a frigo palánták ültetése, melyek hűtőházban kapták meg a terméshozáshoz szükséges hideghatást. Mi is ezt tettük, a frigo palántákat április elején konténerekbe ültettük, amelyek mostanra szépen begyökeresedtek és így időkorlát nélkül kiültethetők a szabadbföldbe.

 

Hogyan ültessük a szamócát?

A szamócánál nagyon fontos az ültetési mélység betartása. A mélyre ültetett palánták gyakran azért nem erednek meg, mert a tenyészcsúcs (szívlevél) föld alá kerül, befullad és elpusztul, ha pedig a palánták magasra kerülnek, gyorsan kiszáradnak. A palántákat ezért olyan mélyre kell ültetni, ahogyan eredetileg a konténerben voltak.

szamóca ültetés

 

Sík vagy bakhátas termesztés?

Az egyszer termő fajtákat a biokertekben hagyományos síkművelésben szokták szalmamulcs takarással. Itt a mulcs leginkább a gyümölcs védelmére szolgál, hogy az eső, vagy locsolóvíz ne verje fel rá a talajszemcséket és kórokozókat.
A bakhátas művelés nagyobb  és korábbi termést nyújt.

 

Fólia vagy szalmatakarás?

A fólia praktikus, az indák nem tudnak úgy legyökeresedni, nem gyomosodik. De a saját tapasztalatom, hogy nem tudtam annyi vizet adni, amennyi elegendő lett volna. A szalmatakarás környezetbarát, nemcsak takar, de a szalma folyamatos bomlása, támogatja a talaj mikrobiológiáját is. A vegetáció során a szalmát többször is pótolni kell.

 

Ültetési távolság

Soros ültetés: 40-50 cm sortávolság, 30 cm tőtávolság. (40x30 cm)
Ikersoros: az ikersorok között kényelmesen el lehessen járni az 50-60 cm, 20 cm ikersor távolság, és 30 cm tőtávolság. (50x20x30 cm)

ikersor

ikersoros ültetés

 

Víz és még több víz!

Ha vastagon mulcsozunk 20-25 cm, akkor a talaj nedvesen tartása nem akkora gond. De a nyári hőségben nagyon oda kell figyel az öntözésre, hiszen a szamóca gyökerei nincsenek mélyen, és ebben az időszakban készül fel a következő év terméshozására.

 

Meddig terem?

Az ültetést követő első évben kevesebbet, a második-harmadik évben a legtöbbet. Ezután már nem érdemes bent tartani, mert a bogyók elaprózódnak.
Egyszer termők május-júniusban néhány hét alatt leteremnek, szép nagy bogyókkal dicsekednek.
folytontermők szinte folyamatosan hozzák a termést, de ezek inkább csemegézésre elegendőek, befőzéshez nem igazán.

 

Csigakérdés

A csigákkal lehet versenyt enni, vagy lehet nekik csapdát állítani sörrel töltött edények földbesüllyesztésével.

 

Szaporítás

Ha egyszer sikerült valami nagyon fonom fajtára szert tenni, akkor azokat a töveket jelöljük meg és az indák alá tegyünk földdel töltött cserept, az indákat rögzitsük nagyobb kavicsokkal a talajhoz. Majd néhány hét múlva leválaszthatjukaz az anyanövényről és a végleges helyükre ültethetjük. Egyébként a kacsokat vágjuk le, különben az anyanövénytől vonnak el tápanyagot.

szamócainda