Faj/nemzettség: Pyrus
Származása: első magyar nyelvű írásos említése 1275-ből való. Bereczki elképzelhetőnek tartotta, hogy hozzánk a velencei Szent Antal szerzetesek által került be, s itt tett szert rendkívül nagy alakgazdagságra.
Érés: gyümölcse nyáron, július végén, augusztus elején érik.
Gyümölcse: közepes méretű. A héj alapszíne zöldes, melyet jellegzetes mély, de nem intenzív árnyalatú piros fedőszín borít jelentős részben. A gyümölcshús egységesen vörösen márványozott. Kövecsessége jól látszik, fanyar íze nagyon jellemző. Szotyósodásra nagyon hajlamos, ezért friss fogyasztásra ajánlott. Pálinka készítésére is alkalmas, de ecetet is készítettek belőle.
Leírása: korán termőre fordul és bőven terem, azonban évenkénti terméshozama ingadozó. Fája nagy növekedési erélyű, sűrűn elágazódó gömb, idős korban csüngő koronájú.