Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
490 Ft
Menny.:db

TillageMix - Zétény takarónövény magkeverék (100g), tavasszal is vethető

Elérhetőség: Raktáron

Mit tud ez a magkeverék?

  • 20 növényfaj magkeveréke
  • egész éven át biztosítja a talajtakarást
  • a talajtömörödöttséget megszünteti, így a talaj víz- és levegőgazdálkodása is javul
  • nitrogénmegkötő növények is vannak benne
  • nagy zöldtömeget biztosít, mely a humuszképződéshez járul hozzá
  • jelentős mértékben elnyomja a gyomokat
  • nagy fajgazdagság, mely a rovarbarátainkat is támogatja
  • vetésidő: március-április vagy augusztus-szeptember

A takarónövény módszerrel az egészséges talajért tehetünk és ellenállóbb növényeket nevelhetünk. Augusztus közepétől szeptember végéig vethető 3-4 cm mélységbe. 10 m-re 15-25 g-ot ajánlott vetni.
Fiatal facsemeték, gyümölcstermők köré, valamint zöldséges kertben előveteményként is alkalmazható.

A talajtakaró növényekkel kapcsolatban ebben a cikkben olvashat bővebben.

490 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

Összetétel:

47% homoki zab
26% tavaszi bükköny
17% olajlen
4% talajművelő retek
3% perzsa here
3% facélia

Összetevők leírása:

homoki zab gyors növekedésű, allelopatikus hatású és nagy zöldtömeget képző növény, ennek köszönhetően kiváló gyomelnyomó is. A bojtos gyökere mélyre hatol és jó talajállapotot hoz létre, valamint ő is segíti a foszfor felvehetőségének növelését. Amennyiben homoki zab van a keverékben, ügyelni kell arra, hogy az utána következő aprómagvú főnövényünk vetése előtt két héttel terminálva legyen, mert a lebomlása során felszabaduló allelopatikus anyagok csírázásgátló hatásának megszűnéséig ennyi időre van szükség.

tavaszi bükköny a meleg, száraz időszakokat erősen megsínyli, hidegtűrése sokkal nagyobb, azonban a kemény fagyokat nem éli túl. Mivel előnyeit hidegtűrő tulajdonsága miatt használhatjuk ki leginkább, ezért vetésre a nyár végi vagy őszi időszakot célszerű választanunk.

Az olajlen kevés nedvességtől is gyorsan elindul, így a keverék komponensei közül ez jelenhet meg leghamarabb. Kevés biomasszát termel, de nagyon jó talajstruktúráló és kevés nitrogénnel is beéri. Jó támasztójaként szolgál a pillangós növényeknek és állva marad megsemmisítés után is. Sok levele van, azonban kis méretük miatt a párologtatás mértéke alacsony, így a talaj vízkészletével gazdaságosan bánik, nem szárítja úgy ki. Mivel csak egy főhajtása van, átengedi a napfényt, így a kisebb méretű komponenseket sem nyomja el a keverékben. Ezen kívül nagy szüksége van a mikorrhiza gombákra, ha nincs megfelelő kapcsolat, akkor akár 80-90%-kal csökkenhet a termése.

talajművelő retek 10 hét alatt 1-1,5 méter mélyen képes gyökeret ereszteni, ezzel segítve a következő főnövény mélyebb gyökerezését, valamint a talaj vízháztartását. Ezen kívül képes felvenni és feltárni a fontosabb tápanyagokat a főnövényünk számára, mint a nitrogén, foszfor, kálium, kén, kalcium és bór.

perzsa here sűrű, egységes talajborítást biztosít, alacsony növésű, hatékony nitrogénkötő, valamint legeltetésre is alkalmas. A talaj tekintetében a kötöttebb, nehéz talajokat kedveli, valamint a savanyúbb talajokat preferálja. Jobb hatású a talajokra, nagyobb biomasszát képez és jobb nitrogénkötő, mint az alexandriai here. A perzsa here előnye az aszályos időszakokban mutatkozik meg, mivel a szárazságtűrő képessége nagyobb, mint az alexandriai heréé.

facélia kiválóan javítja a talajszerkezetét a feltalajban, ezzel csökkentve a talajművelés energiaigényét. Kiváló foszfor mobilizáló. Gyorsan bomló gyökérzete nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag. Ezen kívül nematosztatikus (gátolja a fonálférgek fejlődését és távol tartja őket) és nematicid (fonálféreg ölő) hatású.

Technológia:

Vetésidő: március-április vagy augusztus-szeptember
Vetésmélység: 2,5-3 cm
Magnorma: 15-25 kg/ha
Tenyészidő: 90-100 nap
Terminálás: kifagyás

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére