Magyar kajszi C.235 – fehér besztercei alanyon

4.990Ft

Röviden a termékről

A Magyar kajszi történelmi múltra visszanyúló, Európa szerte ismert és kedvelt kajszifajtánk. A legkiválóbb lekvár és pálinka készíthető belőle.

Alany: fehér besztercei: Magyarországon tájszelekcióként gyűjtötték be kajszi alanynak. A ráoltott kajszi fák jól erednek, de növekedési erélyük gyengébb a vadkajszi magoncokhoz és a mirobalanhoz viszonyítva. A kajszi-fák koronája ezen az alanyon 35-40%-al kisebb, fajlagos hozamuk 20%-al nagyobb a magoncokéhoz viszonyítva.

Érés / fogyasztási idő: Július második fele
Termékenyülés: öntermékeny, jó pollenadó
Termőképesség: jó teremőképességű, korán termőre fordul
Felhasználás: lének, nyersen fogyasztásra, befőtt, lekvár készítésre
Ajánlott termőtáj: országszerte, nem igényes
Ellenállóképesség: Moníliára és sharka vírusra közepesen fogékony

Törlés

Megosztom

Áprilistól október végéig kizárólag konténeres növényeket szállítunk.
Szabadgyökeres növényeink folyamatosan rendelhetők, melyek azonban csak novembertől március végéig ültethetők.

Leírás

További nevei: Magyar legjobb, Kecskeméti kajszi, Korai magyar, Kőrösi kajszi
Származása: ismeretlen, feltehetően magyar származású fajtakör, amely elsősorban a Duna-Tisza közén terjedt el, de az egész országban megtalálható.
Hazai elterjedése: áru-gyümölcsösökben 45, 4%, üzemi gyümölcsösökben 43, 8%
Érési ideje: július második és harmadik harmadában érik, szedését rendszerint július első hetében meg lehet kezdeni.
Termőképessége: általában rendszeresen és bőven terem. Korán termőre fordul, nagy terméshozamokra képes.
Termékenyülése: kifogástalanul termékenyül, öntermékenyülő.
Gyümölcse: nagy vagy középnagy, széles, tompán kúp alakú. Színe világos-, majd narancs-sárga, vérpiros fedőszínnel mosott. Kocsánya középhosszú, vastag barnás bordó-piros színű. Húsa narancssárga, félkemény, magvaváló, kissé rostos, lédús. Íze közepesen édes, gyengén savas, jellegzetes zamattal. Jól szállítható.
Hajtásrendszere: levele középnagy, széles tojásdad alakú. Vesszeje középerős, zömök, vastag, barnás színű, amelyen sötétbordó bemosás van. koronája nagy, széthajló, csüngő ágú, nyomott félgömb alakú.
Ellenállóképessége: a téli és a késő tavaszi fagyok iránt érzékenyebb, mint a Borsi-féle rózsa fajta.
Termőhely igénye: nem igényes fajta, legjobban a középkötött vályogon és a kötött altalajú homokon fejlődik.
Gazdasági értéke: a Borsi féle kései rózsa fajta mellett a legértékesebb kajszifajtánk, amely friss fogyasztásra, konzervipari feldolgozásra és export célokra egyaránt a legjobban felhasználható. Nagymértékű további telepítése az áru-gyümölcsösökben és házikertekben is indokolt.
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.

További információk

Eredet

Magyar fajta, Régi fajta, Tájszelekció

Érési időszak

július közepe

Felhasználás

aszalás, lekvár, nyers fogyasztás, Pálinka

Termékenyülés

Öntermékeny

Válasszon ültetési típust

,

Hasonló termékek

Válasszon a legnépszerűbbek közül

Hol járok az oldalon

Főoldal --) Gyümölcstermők --) Gyümölcsfák --) Kajszi --) Magyar kajszi C.235 – fehér besztercei alanyon

Go to Top