Csengődi meggy

3.890Ft6.450Ft

Elfogyott

Röviden a termékről

Alany: Sajmeggy magonc

Érés / fogyasztási idő: június 8-10. körül
Termékenyülés: jól termékenyül, öntermékeny
Termőképesség: korán fordul termőre, rendszeresen, igen bőven terem
Felhasználás: friss fogyasztás, antioxidáns tartalom nagyon magas
Ajánlott termőtáj: főleg az Alföld Növényvédelem: edzett, ellenálló fajta
Ellenállóképesség: moníliától nem károsodik

Törlés

Megosztom

Áprilistól október végéig kizárólag konténeres növényeket szállítunk.
Szabadgyökeres növényeink folyamatosan rendelhetők, melyek azonban csak novembertől március végéig ültethetők.

Leírás

Eredet: Magyar tájfajta, Bács-Kiskun megyében, Csengőd-Akasztó-Kiskőrös környékén található Bosnyákmeggy populációból Apostol János szelektálta. 1990-ben kapott állami elismerést.
Leírás: Virágzása középkorai, virágai öntermékenyek. Fája igen erősen fölfelé növekszik, gúla alakú koronát nevel, koronaalakító metszést alig igényel. A termés súlya alatt a koronája széthajlik. A felkopaszodás nem jellemző rá.
Gyümölcse: termése kicsi-közepes (21-22 mm), megnyúlt gömb. Felszíne sötét kárminpiros, értével sötétbordó. Húsa közepesen kemény, rostos, bő és erősen festő levű. Színanyagait a feldolgozás során megőrzi. Íze édes-savas, harmonikus, jellegzetes meggy aromával. Kőmagja kicsi. Szedését megkönnyíti a gyümölcsök csokros elhelyezkedése.
Növényvédelme: blumelláriás levlfoltosodással és a moníliás virág- és hajtáselhajlással szemben nagyfokú az ellenállósága, ezért biotermesztésre nagyon alkalmas.
Felhasználása: érése elhúzódó, előfordul, hogy a fa egyes ágain 8-10 nappal később érnek a gyümülcsök, ezért házi kertben 2-3 hétig is szedhető. Frissen fogyasztva kellemesen édes. Üvegbe eltéve gyönyörű bordó színű, harmonikusan fűszeres ízvilágú kompót készül belőle. Alkalmas még lekvár, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka készítésére magas cukortartalmának és kiváló színanyagainak köszönhetően. A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.

További információk

Válasszon ültetési típust

,

Hasonló termékek

Válasszon a legnépszerűbbek közül

Hol járok az oldalon

Főoldal --) Meggy, Meggy --) Csengődi meggy

Go to Top