Kadarka szőlő

2.750Ft

Röviden a termékről

oltvány

Érési idő: október eleje
Termőképesség: bőtermő, fürtje hengeres, tömött közepes méretű, bogyója gömbölyű, kékesfekete, vékonyhéjú, lédús.
Ajánlott termőhely: talajra nem igényes, napos fekvésbe telepítsük, szárazság és fagytűrő
Ellenállóképessége: igényleten, rothadásra hajlamos
Felhasználás: borkészítés

Törlés

Megosztom

Áprilistól október végéig kizárólag konténeres növényeket szállítunk.
Szabadgyökeres növényeink folyamatosan rendelhetők, melyek azonban csak novembertől március végéig ültethetők.

Leírás

Hasonneve: Fekete budai, Jenei fekete, Törökszőlő
Származása: bizonytalan
“Egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek tartják, mások pedig Albániát jelölik meg, származási helyéül. A neve az albániai Shkodra város szerbhorvát „Skadar” nevéből ered. Magyarországra a Balkán-félszigetről került, valószínűleg szerb közvetítéssel, a török kiűzését követően, a 18. században. Hazánkban gyorsan elterjedt és a reformkorban már szinte minden borvidékünkön termesztették – napjainkra termőterületei lecsökkentek. Leghíresebbekké az alföldi Kadarka (Kiskőrös) és a szekszárdi Kadarka borok váltak. A magyar borvidékek közül a kadarka igazi otthona a keceli, illetve a szekszárdi borvidék. A „kadar” a hunok főbírája volt egyes források szerint.[forrás – wikipédia] „Sokak szerint a legelterjedtebb és legkitűnőbb magyar kékszőlőfajta. Ismeretes egy fehér Kadarka szőlőfajta is. Skutari vidékről származik, a törökök elől hazánkba menekülő szerbek hozták be a balkánról, ezért népiesen Törökszőlőnek is nevezik. Ma már igazi „Hungaricum”-nak számít.
Levelei nagyok, alul szőrösek, fürtje nagy, rövidnyelű, bogyói közép-nagyok, gömbölyűek, vékonyhéjúak, levesek. Legtöbb helyén rövid metszésben műveltetik. Nagyon sok változata ismeretes, mint például a him Kadarka, a rugós Kadarka, vagy Szekszárdon, a bolond Kadarka, Egerben a lúdtalpú Kadarka stb, és az elnevezése is sokféle, régiótól függően: Biharban fekete jeneinek, Tótságban skadarkának, Alföldön fekete dinkának, Szerbiában cedierskának (az innen származó híres negotini vörösbort szintén e fajta szolgáltatja).” [Forrás: Vinopedia.hu] Leírása: korán termőre fordul, erőteljes növekedésű, kevés, mereven felálló hajtást nevel. Késői érésű fajta.
Ültetés ideje: március-április vagy október-november, tőtáv 0, 8 – 1 m
Metszés: metszési ideje február-március (rügyfakadás előtt). Támasznélküli művelésre alkalmas.
Fürt: hengeres, tömött, közepes méretű átlagtömege 150 g.
Bogyó: gömbölyű, középnagy, színe kékesfekete, árnyékos oldalon zöldeskék, vékony héjúak, lédúsak, kellemes ízűek
Ellenállóképessége: igénytelen, edzett, szárazságtűrő fajta, magas a napfényigénye. Rothadásra hajlamos.
Felhasználása: bor
“Bora – jó érés esetén – kiemelkedően fűszeres zamatú. Kötöttebb és löszös talajon magasabb minőségű, testesebb vörösborokat, míg lazább homoktalajon vékonyabb, üdébb borokat terem.” [csanadiszolobirtok.hu]

További információk

Válasszon ültetési típust

,

Hasonló termékek

Válasszon a legnépszerűbbek közül

Hol járok az oldalon

Főoldal --) Szőlő, Szőlő --) Kadarka szőlő

Go to Top