Csodakertész

Kétszertermő körte

3.890Ft6.450Ft

Alany: Vadkörte magonc Érés/Fogyasztási idő: nyári, őszi Termékenyülés: jó Termőképesség: bőséges Ajánlott termőtáj: hűvösebb fekvés Felhasználás: azonnal fogyasztva, pálinka Ellenállóképesség: edzett, télálló

Kiürítés
Cikkszám: N/A Kategóriák: ,

Leírás

Társnevei: Sózó körte
Származása: ismeretlen eredetű, nagyon régi körtefajta. XVl. sz-i levéltári adatok szerint Batthyányné Bánffy Kata Miksa cseh királynak olyan körtefáról küldött oltógallyat, mely háromszor terem egy évben. Dr. Szani Zsolt Medeséren megtalálta a fajta élő példányát.
Leírása: Az erdélyi, hűvösebb fekvésű Medeséren ma is Kétszertemő körtének ismerik a fát. Kedvező időjárás mellett akár háromszor is virágzik, azonban gyümölcsét csak kétszer tudja beérlelni.
A gyümölcs érési ideje nyárra és őszre tehető. Felhasználását tekintve azonnal fogyasztva vagy pálinka készítésére alkalmas. Termésének mérete kicsiny (kb 50 mm). Héja sima, éretten zöld fedőszín nem borítja. Húsa fehér vagy fehéres-sárga, puha, jó ízű. Évente legalább háromszor virágzik, melyekből azonban csak kettő tud beérni. Az őszi termés minősége elmarad a nyáriétól.
Fája gyönge növekedésű, koronája széthajló. Talajban és éghajlatban nem válogat, bő termést azonban csak kissé nyirkos, középkötött, jó talajokban hoz.
Megjegyzés: “Rapaics Rajmund feltételezését látszik alátámasztani az, hogy számos gyümölcsfajta a Kárpát-medencéből jutott ki Nyugat-Európába. Évszázadokat követően azután, mint nyugat-európai fajtákat írták le őket. Annak a valószínűsége még nagyobb, hogy a Kárpát-medencéből nyugatra szállított gyümölcsfa-fajták a XVll. századtól génforrásként épült be szabadmegporzással kapott, illetve a keresztezéssel előállított nyugat-európai fajtákba. Nem zárható ki, hogy néhány nyugat-európai fajta másodvirágzási hajlama is ebből a génforrásból származik.” /Soltész Miklós: Magyar gyümölcsfajták/

További információk

Típus

Konténeres, Szabadgyökeres