Magyar kajszi C.235 – Magyar legjobb

6.450Ft

Főoldal/Kajszi, Kajszi/Magyar kajszi C.235 – Magyar legjobb

Röviden a termékről

Alany: Mirabolán magonc

Érés / fogyasztási idő: Július második fele (középidő)
Termékenyülés: öntermékeny, jó pollenadó
Termőképesség: jó teremőképességű, korán termőre fordul
Felhasználás: lének, nyersen fogyasztásra, befőtt, lekvár készítésre
Ajánlott termőtáj: országszerte, nem igényes
Ellenállóképesség: Moníliára és sharka vírusra közepesen fogékony

Törlés

Terméklap elküldése az ismerőseimnek

Áprilistól október végéig kizárólag konténeres növényeket szállítunk.
Szabadgyökeres növényeink folyamatosan rendelhetők, melyek azonban csak novembertől március végéig ültethetők.

Leírás

További nevei: Magyar legjobb, Kecskeméti kajszi, Korai magyar, Kőrösi kajszi
Származása: ismeretlen, feltehetően magyar származású fajtakör, amely elsősorban a Duna-Tisza közén terjedt el, de az egész országban megtalálható.
Hazai elterjedése: áru-gyümölcsösökben 45, 4%, üzemi gyümölcsösökben 43, 8%
Érési ideje: július második és harmadik harmadában érik, szedését rendszerint július első hetében meg lehet kezdeni.
Termőképessége: általában rendszeresen és bőven terem. Korán termőre fordul, nagy terméshozamokra képes.
Termékenyülése: kifogástalanul termékenyül, öntermékenyülő.
Gyümölcse: nagy vagy középnagy, széles, tompán kúp alakú. Színe világos-, majd narancs-sárga, vérpiros fedőszínnel mosott. Kocsánya középhosszú, vastag barnás bordó-piros színű. Húsa narancssárga, félkemény, magvaváló, kissé rostos, lédús. Íze közepesen édes, gyengén savas, jellegzetes zamattal. Jól szállítható.
Hajtásrendszere: levele középnagy, széles tojásdad alakú. Vesszeje középerős, zömök, vastag, barnás színű, amelyen sötétbordó bemosás van. koronája nagy, széthajló, csüngő ágú, nyomott félgömb alakú.
Ellenállóképessége: a téli és a késő tavaszi fagyok iránt érzékenyebb, mint a Borsi-féle rózsa fajta.
Termőhely igénye: nem igényes fajta, legjobban a középkötött vályogon és a kötött altalajú homokon fejlődik.
Gazdasági értéke: a Borsi féle kései rózsa fajta mellett a legértékesebb kajszifajtánk, amely friss fogyasztásra, konzervipari feldolgozásra és export célokra egyaránt a legjobban felhasználható. Nagymértékű további telepítése az áru-gyümölcsösökben és házikertekben is indokolt.
Rayman János – Dr. Tomcsányi Pál: Gyümölcsfajták zsebkönyve Budapest, Mezőgazdasági Kiadó 1964.

További információk

Válasszon ültetési típust

,

Hasonló termékek, a legnépszerűbbek közül

design-image-footer

Go to Top