Zelíz alma

3.590Ft6.450Ft

Elfogyott

Főoldal/Alma, Alma/Zelíz alma

Röviden a termékről

Fája fiatal korában gyengébb növekedésű. Ezért nehezebben nevel egyenes törzset. Egyébként teljesen edzett. Gyümölcse kúpos tojásdad. Héja vékony, sima, zsíros tapintatú. Alapszíne értével szalmasárga, amelyen a napos oldalon a rámosott piros fedőszínre, vagy néha e nélkül közvetlen az alapszínre sötétebb és még sötétebb piros csíkozás, lángozás van ráfestve. .A napnak erősen kitett felületén a színeződés élénkebb. Húsa hófehér, tömött, később omlósabb, elég bőlevű, kevés savannyal emelt kellemes, aromás ízű.

Alany: Vadalma magonc

Érés / fogyasztási idő: téli, október/ október-március
Termékenyülés: jó
Termőképesség: későn fordul termőre, bőtermő
Felhasználás: nyersen fogyasztva télen
Ajánlott termőtáj: Alföld
Ellenállóképesség: edzett

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Terméklap elküldése az ismerőseimnek

Áprilistól október végéig kizárólag konténeres növényeket szállítunk.
Szabadgyökeres növényeink folyamatosan rendelhetők, melyek azonban csak novembertől március végéig ültethetők.

Leírás

További nevei: Ziriz alma, Ziliz alma, Iris alma
Származás: magyar, Duna-Tisza köze (Cegléd, Nagykőrös, Kecskemét, Szeged). Nagykőrös vidékén már 150 évvel ezelőtt is ismerték. Fenti adatok egy részét ennek az almának jó ismerőjétől, Havasy Mihálytól, Nagykőrös város tevékeny és neves főkertészétől, Kedves barátomtól kaptam
Érési ideje: Október-december, azonban megfelelő tároló helyen tárolva március végéig is eltartható.
Minősége: Elsőrendű piaci és háztartási, másodrendű asztali
Nagysága: Középnagy, ritkábban nagy
Alakja: Kúpos tojásdad. Zöme a középtájnál alább esik, honnét szabályosan gömbölyödve elég széles talpbab fogy el. Kelyhe felé mond kevesebb domborodással összébb húzódva kis bordácskákat vagy keskeny emelkedéseket mutat, Szűkebb karimában végződik. Szára rövid egyenes, vékony, bunkós vagy megvastagodott végű, sekély, tágabb, színes vagy néha gyengén rozsdamázas falú mélyedésben ül. Kelyhe többnyire nyílt, kehelylevélkéi középnagyok vagy kisebbek, gyengén bordázott vagy ráncos, színes falú mélyedésbe helyezettek.
Héja: Vékony, sima, zsíros tapintatú. Alapszíne értével szalmasárga, amelyen a napos oldalon a rámosott piros fedőszínre, vagy néha e nélkül közvetlen az alapszínre sötétebb és még sötétebb piros csíkozás, lángozás van ráfestve. .A napnak erősen kitett felületén a színeződés élénkebb.
Belseje: Húsa hófehér, tömött, később omlósabb, elég bőlevű, kevés savannyal emelt kellemes, aromás ízű. Magháza többnyire zárt, sok kisebb, ép magvakat rejtő. Kehelycsöve keskeny, elég mélyen lehatoló.
Fája: Fiatal korában gyengébb növekedésű. Ezért nehezebben nevel egyenes törzset. Egyébként teljesen edzett. Termőre fordulása az átlagnál későbben, 8-11 éves korában szokott beállni. Ezután azonban szinte évente rendesen és kielégítően terem. Vadalanyra oltva közép, vagy még inkább magastörzsű fának való. A rendszeres nyesést nem hálálja meg. Eléggé felfelé törekvő ágai nagy, terebélyes koronát nevelnek s ez megfelelő időközökben ritkítva szellős marad. Egymástól legalább 10-12 méterre ültetendő. Gyümölcsei jól állják helyüket a fán.
Termesztésére vonatkozóan megemlítem, hogy inkább homokra való almafajta. Ilyen helyen a magasabb és mélyebb fekvésekben egyaránt jól díszlik. Nagykőrös 5000 k.-holdas határában a legtovább élő almafa. Erre a vidékre tömegtermesztésre ajánlott. Szeged, Cegléd és Kecskemét vidékén is előfordul. A betegségek nem nagy kárt tesznek benne. Gyümölcsei az eltartást nagyon jól bírják. Viaszos felülete miatt ráncosodás nélkül késő tavaszig is könnyen eltarthatók, de gondos csomagolást kívánnak, mert törődésre hajlamosak. Neki való termőhelyen a nép kedvelt almája. Húsa mint kompót- főzve is – megtartja hófehér színét. A háziasszonyok téli konyhai használatra is szívesen vásárolják. Származása ma még bizonytalan.
Horn János

További információk

Válasszon ültetési típust

,

Hasonló termékek, a legnépszerűbbek közül

design-image-footer

Go to Top