Csodakertész

Citromalma – Ananász renet

3.690Ft6.450Ft

Egy kedves vásárlónk ezt az almát, kompótként elkészítve sült húsokhoz adja. Sütemények töltelékéhez legjobbak az ilyen savas almák.

Származás: valószínűleg holland eredetű
Érés idő: szedése szeptember végén van, novembertől decemberig fogyasztható
Termékenyülés: korán termőre fordul, bőven terem. Porzó fajta szükséges (Cox narancs renet, Parker pepin, Téli arany parmen), jó pollenadó
Leírás: közepes méretű termése kúpos-hengeres alakú. Színe aranysárga, dudoros felszínű, zöld pontozással. Húsa sárga, elég kemény. Íze kellemes, fűszeres, savas.
Felhasználás: 3 C fok fölött tárolható, nyers fogyasztása javasolt
Ajánlott termőtáj: termőhelyre igényes fajta
Ellenállóképesség: az almamolyon kívül más nem károsítja

Törlés
Cikkszám: N/A Kategóriák: ,

Leírás

Egy kedves vásárlónk ezt az almát, kompótként elkészítve sült húsokhoz adja. Sütemények töltelékéhez legjobbak az ilyen savas almák.

További nevei: Ananász renet, Ananas Reinette, Reinette Ananas
Származása: valószínűleg Hollandia, XIX. század második fele
Érési ideje: szeptember végétől szedhető
Minősége: Elsőrendű asztali, piaci és háztartási.
Gyümölcse: Középnagy, néha nagyobb vagy kisebb is. Alakja: hossza kúpos gömb alakú, szabályos. Zöme középen alul esik, honnan kelyhe felé szelíden fogyva boltozódik és szélesebb tompa csúcsban végződik, szára felé pedig szelíden domborodva szélesebb lapos talpat alkot. Szára rövid, vékony, elég mély és szűk, sokáig zölden maradó, néha sugaras rozsdával bevont falú üregbe helyezett. Ennek karimája néha szelíden hullámos. Kelyhe középnagy, nyílt, hegyével csillag alakúan szétálló, molyhos levélkéivel tág sekélyebb, finoman ráncos falú mélyedésbe helyezett, melynek karimája csak ritkán hullámos.
Héja: Vékony, kissé száraz tapintatú, értével aranysárga, napos oldalán kissé sötétebb sárga, rendesen minden pír nélkül. Pontozata sűrű, jellegzetes, szembetűnő nagy, zöldesen szegélyezett barnás pontocskákban jelentkező. Rozsdaalakzatok nem szoktak rajta lenni. Ragyaszeplők azonban gyakoriak.
Belseje: Húsa sárgásfehér, savanyú, tömött, gyöngéd, majd porhanyó. Magháza nyílt, ép magvakat rejtő. Kehelycsöve rövid kúpalakú.
Fája: Igen gyenge növekedésű, teljesen edzett. Korán és bőven termő. Merev ágai sűrű, gúla alakú koronát alkotnak. Mindenféle almaalanyon jól díszlik. Helyben nem válogat, de mégis a nyirkosabb, kötöttebb, jó talajt, párateltebb éghajlatot kedveli. Vesszői vastagok jellegzetesen igen rövid rügyközűek, egyenesek, finoman molyhosak, csak itt-ott csupaszak, olajzöldek, napos oldalukon piros-barnák. Szembetűnően pontozottak. Rügyei nagyok, simulók, sűrűn molyhosak. Virágrügyei jókora nagyok, sűrűn fehérmolyhosak, középnagy, rózsás szirmúak, elég korán virágzók. Levelei elég nagyok, vastagok, kemények, nyelük közepes hosszúságú, igen vastag, merev és molyhos. Levélpálhái fejletlenek, áridomúak, többnyire hamar lehullók.
Termesztésére nézve megjegyzem, hogy a zord éghajlat alatt is kitűnően terem, nem érzékeny. Mindenféle almafaalanyon jól díszlik. Vadalanyon közepes-törzsű fának, törpealanyon törpe-, alak- és cserepesfának egyaránt alkalmas. A nyesést nagyon jól bírja és meghálálja. Alakfának különösen alkalmas, amikor gyümölcseit igen nagyra kifejleszti. A magas törzsön termett gyümölcse kevésbé zamatos. A kellően nedves, gazdag, kötött talajban hozza meg a legszebb gyümölcseit. Elegendő nyirkosság és táplálóanyag hiányában apró marad és sok gyümölcse lehull. Aránylag kisebb gyümölcse miatt tömegtermesztésre kevésbé való. Kisebb alakja, kitűnő gyümölcse miatt azonban minden házikertben helyet kellene neki adni. Gyümölcsei a szelet kitűnően állják, jól szállíthatók, sokáig baj nélkül eltarthatók. Valószínűleg Hollandiából származik. A nyolcvanas (1880-as szerk.) évek elején került forgalomba.

További információk

Típus

Konténeres, Szabadgyökeres

Weboldalunk és áruházunk, mint minden más hasonló oldal a böngészéshez sütiket használ.

A sütik kis méretű szöveges fájlok. Bármilyen böngészőt is használunk a webezéshez, a használat során bizonyos adatokat elment a számítógépre, hogy gyorsabb, és élvezhetőbb legyen a böngészés. A letárolt sütiket a későbbiekben nem dolgozzuk fel, és nem gyűjtünk belőle személyes információt.

A weboldal használatával Ön elfogadja a sütik használatát és az ezzel kapcsolatos feldolgozásukat!

 

View more
Elfogadom