Nashi körte-Hosui

3.990Ft6.980Ft

Röviden a termékről

Alany: Vadkörte magonc

Érés/ fogyasztási idő: augusztus második fele
Termékenyülés: jó, önmeddő – Vilmos és egyéb európai és japán körtefajták
Termőképesség: jó, korán termőre fordul
Ajánlott termőtáj: kötött, vizes talajra nem ajánlott, meleg, védett laza talajt kedveli
Felhasználás: friss fogyasztás, eltartható
Ellenállóképesség: körtelevél rozsdára érzékeny

Törlés

Megosztom

Áprilistól október végéig kizárólag konténeres növényeket szállítunk.
Szabadgyökeres növényeink folyamatosan rendelhetők, melyek azonban csak novembertől március végéig ültethetők.

Leírás

Származása: A japánkörte-fajták csak most kezdenek elterjedni hazánkban, bár Ázsiában már több mint 3000 éve termesztik őket. Ezek az európai körtéknél kisebb méretűek, inkább alma alakúak, illatosak, kevésbé bőlevűek, fájuk sokkal ellenállóbb és igénytelenebb. A teljes érés előtt pár héttel leszedve hűtőházban februárig, házikertben decemberig jól tárolhatók. Három fajta kapható nálunk, a Kosui, a Hosui és a Nijisseiki.
Hazájában, Kelet-Ázsiában a közönséges körtével rokon japán (vagy homoki) körte minden nap fogyasztott, közismert gyümölcsnek számít.
Érési ideje: Augusztus második fele
Termőképessége: bőven és rendszeresen terem
Termékenyülése: A biztos beporzás érdekében jó, ha van a közelben más, európai körtefajta. Erre a célra a Vilmos körtét vagy pl. a Kosui japánkörte-fajtát választhatjuk.
Gyümölcse: A sárgás vagy borostyán színű héjú gyümölcs húsa hófehér, közepesen édes, illatos. Ízéről megoszlanak a vélemények: van, akit ananászra, másokat sárgadinnyére emlékeztet. A gyümölcshús roppanó, lédús és zamatos, édessége pedig arányos az őt ért napsütés mennyiségével, így a fát érdemes napfényes helyre ültetni. A gyümölcsök tömege eredeti élőhelyükön akár 400 g is lehet, hazánkban ennél kisebbre, 150-250 grammosra nőnek. Tárolhatósága: A teljes érés előtt leszüretelve hűtőházban akár februárig, házikertben decemberig tárolható, de akár a -20 °C tárolást is kibírja a gyümölcs.
Ellenállóképessége: a hazai viszonyokat, jól tűri, de a körtelevél rozsdára érzékeny.
Termőhely igénye: Mint a körték általában, a nashi is akkor hoz maximális termést, ha kellően nedves a talaj körülötte, és elegendő közvetlen napfény éri. Lehetőség szerint enyhén savas vagy semleges kémhatású, agyagos, meszes, vagy homokos talajba ültessük. A kötött, nehéz, pangó vizes talajokban nem fejlődik jól, ezért laza talajba telepítsük.
Művelés módja: Fája két méter magasra nő, bőtermő. Már a második évtől szüretelhető, fiatal fák azonban nem bírják a téli fagyokat, így tanácsos védett helyre tanácsos ültetni őket. A fiatal fácska rendszeres metszést igényel, hogy kialakuljon a kívánt korona.

További információk

Eredet

Új nemesítésű fajta

Érési időszak

augusztus közepe, augusztus vége

Felhasználás

gyümölcslé, nyers fogyasztás

Termékenyülés

Önmeddő (porzópár szükséges)

Válasszon ültetési típust

,

Hasonló termékek

Válasszon a legnépszerűbbek közül

Hol járok az oldalon

Főoldal --) Gyümölcstermők --) Gyümölcsfák --) Körte --) Nashi körte-Hosui

Go to Top