Csodakertész

Pázmán alma – Török muskotály alma

Alany: MM 106
Érés / fogyasztási idő: szeptember vége, késő tavaszig tárolható
Termékenyülés: öntermékeny
Termőképesség: termőrefordulása korai, de gyengén terem
Felhasználás: nyersen fogyasztva, januárig jól tárolható
Ajánlott termőtáj: alkalmazkadóképes
Ellenállóképesség: betegségre elég érzékeny

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Cikkszám: N/A Kategória:

Leírás

Társneve: Török muskotály
Származása: A Felvidék termékeny völgyeiben különféle névvel illetett fajta. Valószínűleg kis-ázsiai (balkáni), török eredetű. Lippai és Angyal szerint a Boszmán vagy Boszniai alma is a Pázmán alma. Két változata a Sárga pázmán és a Zöld pázmán alma. “Boszmán helynév Magyarországon és a Felvidéken is ismeretes, lehet tehát, hogy a Boszmán alma neve magyarországi helyi eredetű, de valószínűbb, hogy török származású fajta, mert TAMÁSKA Károly Boszmanszka nevét is tudja. Később régi nevét Pázmán almára alakították, ami éppen olyan ferdítés, mint a Kármán körte Kálmán neve, amely KOVÁCS József “magyarosítása. ” /Rapaics Rajmund: A magyar gyümölcs, Bp., 1940., 107. oldal/
Érés: Szeptember végén szedik, októbertől késő tavaszig fogyasztható.
Gyümölcs: közepes vagy nagy méretű. Héja zöldes, majd szalmasárga alapszín, napos oldalon gyenge pirossal belehelt, kúpos gömbölyded, gyakran részaránytalan, oldalát a mély bordázottság hullámossá teszi. Húsa sárgásfehér vagy zöldes, tömött, bőlevű, édes, kellemes fűszeres, borízű, héja vastag, sima, zsíros tapintású Fája erőteljes, gyors növekedésű, edzett és télálló, koronája terebélyes, kuszált ágrendszerű. Korán termőre fordul, de gyengén terem. Ellenállóképessége: betegségre elég érzékeny.

További információk

Típus

Konténeres, Szabadgyökeres