Leírás
Társneve: valószínűleg Roter Stettiner Származása: régi magyar fajta Érési ideje: szeptember végétől, október elejétől szedhető, márciusig is eltartható Leírása: erőteljes növekedésű. Igen edzett. Korán, rendesen és bőven termő. Felfelé törekvő ágai elég sűrű magas, gömb alakú koronát fejlesztenek. Virágai a késői fagyoket jól tűrik. Gyümölcse: héja, szívós, sima, hamvas, ledörzsölve ragyogó fényes. Alapszíne értével bágyadt sárga. Ebből azonban csak ritkán látszik valami, mert egész felülete sötétpirossal van befestve és még sötétebb csíkokkal becsapkodva. Húsa fehér vagy zöldes-fehér, a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, fűszeres ízű. Termőhely igénye: Mindenütt jól díszlik és terem. Az Alföld mostoha viszonyai között is kitűnően terem. De a hegyvidéken is haszonnal ültethető. Ellenállóképessége: jól tűri a szárazságot