Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

talaj

Mulcshurka... Mi az? És hogyan készül?

1970. 01. 01. 00:00:00
A talajtakarásnak számos előnye van: a haszonnövények közti területen megőrzi a talaj nedvességtartalmát, a fedett talaj kevésbé tömörödik és gazosodik, a zúduló csapadék fékezve ér földet, a folyamatosan bomló szerves anyag pedig hozzájárul a tápanyag-utánpótláshoz. Erről a támáról legyen itt egy bejegyzés, a gartenrundbrief.de német oldal cikke alapján.

Helyben komposztálás: az energiatakarékos gyomirtás

2022. 06. 20. 00:00:00

Az összehordott és felhalmozott komposztálásnál van egy gazdaságosabb, kevésbé munkaigényes megoldás: a táblás mulcs vagy táblás komposztálás. A gyomtalanítás és talajképzés ezen módszere nem igényel sem gyomirtókat sem talajforgatást – mindkettő megtöri a talajélet természetes rendjét.

Ez a módszer gyomos, füves területek kertészkedésre alkalmassá tételére is kiváló! Aprószulákkal és tarackkal nem tudom mi a helyzet, tapasztalatom szerint métereket képesek a mulcs alatt kúszni, mígnem napos lyukara nem lelnek.

Milyen talajhoz, milyen alanyt illetve fajt válasszunk?

2022. 05. 20. 00:00:00
Sok fejtörést okozhat a mindenféle igényt kielégítő fajtájú gyümölcsfák kiválasztása, hiszen ez egy életre szóló döntés. Összegyűjtöttünk néhány szempontot.

Vetemény a dombágyáson

2022. 03. 22. 00:00:00
A domb felszínét háromágú kapával óvatosan lazítsuk fel, rostált finom komposzttal és kevés kőzetőrleménnyel szórjuk be és sekélyen ka­páljuk be. Ásni a dombot nem kell és nem is szabad!

Kertészkedés a dombágyáson

2022. 03. 18. 13:01:35
A dombágyásos művelés egyfajta termelési változata már igen régen ismeretes Kínában. Ezzel a módszerrel egészen kis területen megdöb­bentően nagy terméseredményeket értek el. Ügyes tervezéssel 20-30 m2 alapterületen dombágyásos vegyes zöldségtermesztéssel megoldható egy átlagos létszámú család teljes évi ellátása.

Gondolkodjunk másképpen a talajról! - A komposztálás

2022. 03. 09. 00:00:00

Miért annyira fontos a komposzt?

Mert milliárd szám élnek benne a parányi élőlények, melyek szorosan együttműködnek, szimbiózisban élnek a növények legfinomabb hajszálgyökereivel és ezáltal magát a növényt táplálják, védelmezik. Hasonló rendszer, mint az ember legfontosabb immunrendszere a bélflóra.

 

Az oldal tetejére