A cukor helyettesítésére alkalmas édes levelű fűszer- és gyógynövény
Sztévia - Stevia rebaudiana
Tudományos megnevezés: Stevia rebaudiana
További nevei: Jázminpakóca, Édesfű, Édes levél
Származás: Dél-Amerika
Amiért szeretjük: a cukor helyettesítésére alkalmas édes levelű növény
Virágzás idő: ősz, jelentéktelen
Leírás: hazájában 50-70 cm magas évelő, nálunk teleltetni kell. Levelei zöld színűek, recés felületűek, eliptikus alakúak. Apró, fehér virágaival ősszel találkozhatunk.
Gazdag hatóanyag tartalmú:
ásványi anyagok: cézium, magnézium, kálium, foszfor, cink, vas, kobalt, mangán;
vitaminok: P, A, E, C-vitamin, béta karotin, nikotinsav, illóolajok, aminosavak, pektinek)
Felhasználás: ételízestés, gyógynövény. Levelei folyamatosan szedhetők
Fagytűrés: fagyérzékeny
Fényigény: napos vagy félárnyékos helyet kedvel
Ajánlott termőhely: a májusi fagyok elmúltával őszig szabadban vagy ablakban tartható. Közepes tápanyag- és vízigényű
Ültetési távolság: edényben neveljük. Szabadföldben 30 cm
Ellenállóképesség: a fagyérzékenységet leszámítva nincs vele gond
Gondozás: teleltetéséről világos, fagymentes helyen gondoskodni kell
Helye az erdőkertben: 1. zóna, teraszon, balkonon, a házhoz közel
Megjegyzés: levelei 30x édesebbek a répacukornál, kivonatai a 300x-os értéket is elérhetik.