Az Angéla csemegeszőlő jó betegség ellenálló és fagytűrő szőlőfajta, amit meleg szívvel ajánlunk lugas művelésre
Jellemző: ellenálló, lugas művelés, középérés
Tudományos név: Vitis vinifera ‘Angéla (R-90)’
Magyar név: Angéla csemegeszőlő
Származás: Magyar fajta (Szegedi Sándor, Kecskemét-Katonatelep 1970). Szülők: SV 12375 E.2 x Halili krasznüj
Amiért szeretjük: az Angéla egy nem beteges, jó ellenálló magyar nemesítésű szőlőfajta, amit lugasban kiválóan nevelhető
Érési idő: szeptember vége-október eleje
Leírás: közepesen erős vagy erős növekedésű szőlőfajta, vesszői középesen vastagok, rozsdabarnák. Levele középnagy, tagolt. A levéllemez sötétzöld, kissé fényes, sima. Levélnyele közepesen hosszú, kissé rózsaszín. Fürtjei közepesen nagyok vagy nagyok (450-530 g), közepesen laza szerkezetűek. A bogyók átlagos mérete 23 x 18 mm. 5,1 g súlyúak, ovális, sárgás-fehér színűek, hamvasak. Héja közepesen vastag. Húsa lédús, ropogós, leveses, semleges ízű. Magja nem zavaró. Cukor (15-17 %) sav (6-7 g/l) arány. Íze inkább csak édes.
Felhasználás: fürtök nyersen fogyasztva
Fényigény: napos helyre való, de nagyon meleg nyári napokon napégést szenvedhet, ezért a lelevelezést szeptember utánra hagyjuk
Ajánlott termőhely: az országban bárhol jól termeszthető
Ültetési távolság: 1,2 m
Ellenállóképesség: ellenálló, szürke rothadásra nem hajlamos. Fagyállóssága jó (-19 – -21C°).
Gondozás: lugas művelésre alkalmas, hosszú metszést igényel. Zöldmunka igénye alacsony.
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: évente 2x érdemes kontakt készítménnyel kezelni a teljes rezisztencia elése érdekében