Eredetileg Bulgáriában és a volt Jugoszlávia utódállamaiban termesztett fajta, amelynek nagyok vagy igen nagy méretűek és nagyon színes tetszetősek a gyümölcsei. Virágrügyei és virágai fagyérzékenyek, ezért csak védett helyre ajánlott ültetni. Intenzív növényvédelemmel extra minőségű frissáru előállítására alkalmas .
Származása: Afganisztánból származik.
Érés / fogyasztási idő: Július közepén-végén érik. Fokozatosan, elhúzódóan, három hétig szedhető.
Termékenyülés: részben öntermékeny, porzói: Ceglédi bíbor, Magyar kajszi, Gönci magyar kajszi
Termőképesség: korán termőre fordul, jó termőképességű
Leírása: gyümölcse nagy méretű, kissé lapított gömb alakú, enyhén fénylő, narancspiros színű, 50– 70 százalékban kárminnal bemosott, kemény húsú, lédús, zamatos, teljes érésben nagyon finom ízű, tetszetős. fája gyenge növekedésű, 150 cm – 200 cm magas, felkopaszodásra hajlamos.
Felhasználás: friss fogyasztásra, rostos lének
Ajánlott termőtáj: országosan
Ellenállóképesség: fagyérzékeny, moníliára, gnomóniára és sharka vírusra érzékeny