Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Gyümölcs héja: éretten fekete, kék
Gyümölcs húsa: bőlevű
Gyümölcs ízvilága: édes
Ajánlott termőhely: talajban nem válogat
Tulajdonságai: Rezisztens/ellenálló fajta
Ellenállóképessége: igénytelen, szárazságtűrő

Kadarka szőlő

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: Teleki 5c
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Szabadgyökerű dugvány Érési idő: október eleje Termőképesség: bőtermő, fürtje hengeres, tömött közepes méretű,  bogyója gömbölyű, kékesfekete, vékonyhéjú, lédús. Ajánlott termőhely: talajra nem igényes, napos fekvésbe telepítsük, szárazság és fagytűrő Ellenállóképessége: igényleten, rothadásra hajlamos Felhasználás: bor

Bővebb leírás

Kadarka szőlő

Részletező leírás

Hasonneve Fekete budai, Jenei fekete, Törökszőlő

Származása  bizonytalan 

"Egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek tartják, mások pedig Albániát jelölik meg, származási helyéül. A neve az albániai Shkodra város szerbhorvát „Skadar” nevéből ered. Magyarországra a Balkán-félszigetről került, valószínűleg szerb közvetítéssel, a török kiűzését követően, a 18. században. Hazánkban gyorsan elterjedt és a reformkorban már szinte minden borvidékünkön termesztették; napjainkra termőterületei lecsökkentek. Leghíresebbekké az alföldi Kadarka (Kiskőrös) és a szekszárdi Kadarka borok váltak. A magyar borvidékek közül a kadarka igazi otthona a keceli, illetve a szekszárdi borvidék. A „kadar” a hunok főbírája volt egyes források szerint.[forrás - wikipédia]

„Sokak szerint a legelterjedtebb és legkitűnőbb magyar kékszőlőfajta. Ismeretes egy fehér Kadarka szőlőfajta is. Skutari vidékről származik, a törökök elől hazánkba menekülő szerbek hozták be a balkánról, ezért népiesen Törökszőlőnek is nevezik. Ma már igazi „Hungaricum”-nak számít.

Levelei nagyok, alul szőrösek, fürtje nagy, rövidnyelű, bogyói közép-nagyok, gömbölyűek, vékonyhéjúak, levesek. Legtöbb helyén rövid metszésben műveltetik. Nagyon sok változata ismeretes, mint például a him Kadarka, a rugós Kadarka, vagy Szekszárdon, a bolond Kadarka, Egerben a lúdtalpú Kadarka stb, és az elnevezése is sokféle, régiótól függően Biharban fekete jeneinek, Tótságban skadarkának, Alföldön fekete dinkának, Szerbiában cedierskának (az innen származó híres negotini vörösbort szintén e fajta szolgáltatja).” [Forrás Vinopedia.hu]

Leírása korán termőre fordul, erőteljes növekedésű, kevés, mereven felálló hajtást nevel. Késői érésű fajta.

Ültetés ideje március-április vagy október-november, tőtáv 0,8 - 1 m

Metszés metszési ideje február-március (rügyfakadás előtt). Támasznélküli művelésre alkalmas.

Fürt hengeres, tömött, közepes méretű átlagtömege 150 g.

Bogyó gömbölyű, középnagy, színe kékesfekete, árnyékos oldalon zöldeskék, vékony héjúak, lédúsak, kellemes ízűek

Ellenállóképessége igénytelen, edzett, szárazságtűrő fajta, magas a napfényigénye. Rothadásra hajlamos.

Felhasználása bor

"Bora – jó érés esetén – kiemelkedően fűszeres zamatú. Kötöttebb és löszös talajon magasabb minőségű, testesebb vörösborokat, míg lazább homoktalajon vékonyabb, üdébb borokat terem." [csanadiszolobirtok.hu]



Rólunk

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Rólunk