Jellemző: régi fajta, ecet készítés, nyers fogyasztás
Tudományos név: Malus domestica ’Nyári selyem rozmaring’
Magyar név: ’Nyári selyem rozmaring’ alma
Származás: Sátoraljaújhely (Magyarország)
Amiért szeretjük: nagyon édes, nyári érésű alma
Virág: április
Termés: augusztus; piros cirmos, lédús, magas cukortartalommal
Leírás: nagyon erős növekedésű a fája, 2024-ben 93 éves fákról tudunk Sátoraljaújhelyen, melyek akkor 10-12 m magasak, terebélyes gyümölcsfák
Felhasználás: ebből az almából készül a Kökényessy almaecet, de nyersen fogyasztva is kiváló
Fényigény: napos hely
Ajánlott termőhely: kötött, közepesen kötött talaj
Ültetési távolság: 10-12 m
Ellenállóképesség: egészséges fák
Gondozás: 1/ az első 5-6 évben a korona alakítás a legfontosabb feladat. 2/ A 3. évtől az őszi és a tavaszi lemosó permetezéseket javasoljuk alkalmazni. 3/ Az alma és más növények kártevőkkel szembeni védekezéséről hasznosan tájékozódhat a honlap tudástárában és a hírleveleinken keresztül
Helye az erdőkertben: 3-4 zóna
Megjegyzés: a talajtakarást mindenekfölött meghálálja
Szállítás: szabadgyökeres, 120-150 cm oltványméret