Föld alatti csapatmunka: a mikorrhizák és a növények együttműködése

A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel,
megnövelik annak víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét, kártevőkkel
szembeni ellenállóképességét.
Hogyan működik mindez?
Mi az a mikorrhiza...?!
A mikorrhiza egy olyan talajban élő gombatípus, amely szimbiózisban él a növények gyökereivel.
Ez a kapcsolat kölcsönösen előnyös: a gomba segíti a növényt a tápanyagok és a víz hatékonyabb felvételében,
míg a növény szerves anyagokat (például cukrokat) biztosít a gombának, amelyeket fotoszintézissel állít elő.
Hogyan működik valójában a mikorrhiza gomba?
A mikorrhiza gomba szaporító képleteket (nagyobb részben spórákat) tartalmaz.
Ezeket úgy kell elképzelni, mint a madarak tojásait.
Ebből kelnek ki, ha olyan jeleket kapnak a növénytől, hogy szükség van rájuk. Amennyiben a növény érzékeli,
hogy számára több víz és tápanyag szükséges, akkor olyan kémiai hívójeleket és szénhidrátokat
(cukrokat) juttat ki, ami bevonzza a mikorrhizát.
A gomba ezeket a jeleket veszi, és a hifa fonalával elkezd a növény gyökere felé növekedni.
A gyökérnek és a mikorrhizának közel kell lenniük egymáshoz, ugyanis az csak néhány centimétert tud a növény felé nőni.
Amikor a növény érzékeli, hogy az nem káros gomba, hanem mikorrhiza, beengedi a gyökerébe.
Így a gomba egy része belenő a gyökérbe, míg a másik része pedig hosszú hifafonalakkal keresi a növény
számára a vizet és a tápanyagokat.
A növény mindezekért cserébe feldolgozott tápanyagokat (aminosavakat, cukrokat) biztosít a mikorrhiza számára.
A mikorrhiza miért hasznos a növény számára?
A mikorrhiza gombák átszövik a növények gyökérzetét, rajta és benne élnek. A gombafonal sokkal hosszabra tud nőni,
mint a gyökérszőrök.
Ezáltal a gyökérszőrök mintegy 700-szor nagyobb felületen tudnak vizet és tápanyagot felvenni!
Gondoljuk el, ennek mekkora jelentősége van a növény számára biztosított víz és tápanyag mennyiség tekintetében!
Ha kialakul a szimbiózis a növény és a mikorrhiza között, akkor az mindaddig megmarad, amíg a növény él.
Ez egy életre szóló összeszövődés!
A mikorrhiza gomba glomalin nevű fehérjét termel, amely ragasztóként tapasztja össze a talajszemcséket,
így a talaj a növény számára kedvező, aprómorzsás szerkezetű lesz.
Ezért jobb lesz a talaj víz és levegő megtartóképessége, és a talajmikróbák számára kedvezőbbek lesznek az életfeltételek is.
A gombák jelentős segítséget nyújtanak a növények számára bizonyos kórokozók és környezeti stresszhatások ellen.
A bal oldali képen nincs mikorrhiza gomba a gyökéren, ezért a gyökerek csak a közvetlen
közelükből tudnak vízhez, tápanyaghoz jutni.
A jobb oldali képen a mikorrhiza gombák nagy szövedéket alakítottak ki a gyökér körül,
ezzel megnövelve azt a területet, ahonnan a szükséges anyagokat a növénynek szállítani tudják.
Az összehordott és felhalmozott komposztálásnál van egy gazdaságosabb,
kevésbé munkaigényes megoldás: a táblás mulcs vagy táblás komposztálás.
A gyomtalanítás és talajképzés ezen módszere nem igényel sem gyomirtókat sem talajforgatást:
mindkettő megtöri a talajélet természetes rendjét.
Ez a módszer gyomos, füves területek kertészkedésre alkalmassá tételére is kiváló!
Aprószulákkal és tarackkal nem tudom mi a helyzet, tapasztalatom szerint métereket
képesek a mulcs alatt kúszni, mígnem napos lyukara nem lelnek.