A Kuresia® vírus rezisztens, korán termőre forduló kajszifajta, mely illatos, zamatos, gyümölcseit rendszeresen és bőségesen hozza. A napjainkban ismert egyik legfinomabb sárgabarackfajta.
Jellemző: rezisztens, öntermékeny, bőtermő
Tudományos név: Prunus armeniaca ’Kuresia’®
Magyar név: Kuresia® reszisztens kajszi
Származás: német nemesítésű fajta, melyet Halle-Wittembergben a Martin Luther Egyetem Nemesítési intézetében állítottak elő.
Amiért szeretjük: mert vírus rezisztens, korán termőre fordul és mivel késői érésű, viszonylag biztonságosan rendszeresen és bőven terem
Virág: öntermékeny. Korán termőre fordul kiegyensúlyozott és bőséges terméshozamú
Termésérés: július vége
Leírás: fája közepesen erős növekedésű. A gyümölcs közepesen nagy, fedőszíne narancssárga, pirossal kissé mosott. Húsa narancssárga, kissé rostos, lédús, zamatos. Az egyik legízletesebb napjainkban ismert sárgabarackfajta
Felhasználás: kiváló lekvár és pálinka készítésre
Fényigény: mindenképpen csak napos helyre javasoljuk ültetését
Ajánlott termőhely: jó vízáteresztő képességű és jó tápanyaggazdálkodású talajba ültessük. Közepesen vízigényes.
Ültetési távolság: 6-7 m
Ellenállóképesség: a fagy kissé megcsípheti, a verticilliózisra érzékeny. Sharka vírusra rezisztens.
Gondozás: lombhullás után ősszel, valamint tavasszal rügypattanás előtt lemosó permetezés szükséges
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: