Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Korai Tamási cseresznye - Szabadgyökeres

Érés/fogyasztási idő: május 10. körül
Termékenyülés:
Termőképesség: rendszeresen, bőven terem
Felhasználás: friss fogyasztás
Ajánlott termőtáj: országosan bárhová
Ellenállóképessége: edzett, ellenálló

Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!

Leírás

Származása: a 40 év körüli anyafa Tamásiban, Bagdi Gábor kertjében található. A fajtaleírás szerint a Márki korai cseresznyével több hasonlóságot mutat.
Termékenyülése: nagyon jó, túlkötésre is hajlamos, sok zöld apró gyümölcse lehullik érés előtt. Korai virágzású. A szomszédságában egy Bigarreu Burlat található, mely valószínűleg jól porozza.
Érési idő: a gyümölcs nagyon korai érésű, egyes években már április 30.-án van piros, ehető gyümölcse, de az évek alatt megállapítást nyert, hogy igazán érett gyümölcse csak május 10. körül van. Szakaszosan érik. Jellemzően a fürtökben egyszerre csak 1-2 szem érik be teljesen, vannak szemek, melyek be sem érnek. Válogatva érdemes szedni, csak a bordó színűeket, ezek zamatosak, a pirosak kevésbé édesek.
Gyümölcse: kicsi (20 mm), éretten jellegzetes cseresznye zamatú, édeskés, kissé savas. Húsa éretten félkemény, csak kissé ropogós, a meggytől jóval keményebb, lehet ropogtatni . Héja vékony, repedésre nem hajlamos, éretten bordóra színeződik.
Felhasználása: rendkívüli koraisága, szakaszos érése miatt házi kertben tökéletes tavaszi csemege.
A szél nemigazán tesz benne kárt, ellenben a madarak nagyon rájárnak. Mikorra a legtöbb cseresznye fajta elkezd érni, ez a fa már zöld, gyümölcsére csak a sok magja emlékeztet, ami a fa alatt van.
Ellenállóképessége: az anyapéldány egészséges, törzse teljesen ép, monília nem észlelhető. (Lemosó permetezést szokott kapni tavasszal.)

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére