Származása: Németországban állították elő a köszméte és a ribizli keresztezésével
Érési idő: július közepén kezd érni és 2 hétig eltart
Porzása: öntermékeny
Gyümölcse: sötét feketéslila, megnyúlt, kerekded, szőrtelen bogyó. Gyümölcs húsa zöldes, benne apró magokkal, íze kellemes, a fekete ribiszke illata finoman érződik, aromája inkább az áfonyáét idézi. Tüskétlen. Friss fogyasztásra és befőzésre is alkalmas. Bogyója sok a C-vitamint tartalmaz.
"A szabadgyökerű növény ültetési ideje tavasszal március–áprilisban van, illetve ősszel október–novemberben jön el. A konténeres változat márciustól novemberig ültethető. Házikertben a törzses jostát 2, 5x1 m sor- és tőtávolságra ültessük. A növény kevés gondozást igényel. Szereti a napot, de félárnyékos helyen is megterem. Kifejezetten gyorsan nő, könnyedén eléri a kétméteres magasságot. Az elültetett vessző már 1-2 éven belül termést hoz. Öntermő növény. Április első harmadától virágzik, onnantól kezdve figyeljünk oda, hogy elegendő vizet kapjon. Június közepétől július közepéig folyamatosan érik. Persze ez az időjárástól is függ. Szerves anyag használatával minden talajon jó eredményeket érhetünk el. Vegyszer nélkül is könnyen termeszthető, mert nem fogékony a betegségekre. Metszéséről tudni kell, hogy érdemes ritkítani a lombját a besűrűsödés ellen. A törzsén lévő sarjakat el kell távolítani. Könnyebben szedhető, mint a köszméte, mivel nem tüskések az ágai, és nagyobb bogyói, dúsabb termése miatt egy-egy bokorról sokkal több gyümölcsöt szüretelhetünk, mint a fekete ribiszkéről. Normális körülmények között átlagosan 3-4 kg termést hoz egy bokor. Sötét színű, sima héjú, szőrtelen bogyóinak normális átmérője 14–15 mm, tömege kb. 3 g. A gyümölcs húsa zöldes, benne apró magokkal. Kellemes íze mindkét ősére emlékeztet, a tipikus fekete ribizliíz nélkül: a köszméte frissítő savanyúsága mellett aromája inkább az áfonyáét idézi. Sokan azért is szeretik, mert nem olyan savas, mint a köszméte, és nincs meg a fekete ribizlire jellemző „orvosságos” mellékíze. A termés felhasználási módja rendkívül sokrétű. Élelmiszerként frissen és feldolgozva is szerteágazóan hasznosítják. Fogyasztható nyersen, lefagyasztva, lekvárként, szörpnek, de akár befőttként is. Fogyókúrázóknak kitűnő választás, hiszen a josta nagyon erős zsírégető hatású. Bogyójában sok a C-vitamin. Száz grammjában 26–64 mg C-vitamint találhatunk. Emellett nagyon magas a B1- és B2-vitamin-tartalma, ennek köszönhetően igen jó hatással van a zsíranyagcserére. Savai jó hatással vannak az emésztésre, a benne található magocskák pedig kitűnően átmossák a bélcsatornákat." forrás: karpataljalap.net