Feltehetőleg francia eredetű a Jaboulay ropogós cseresznye, mely korai érésű, igen zamatos, festő levű, kemény húsú, régi cseresznyefajta.
Termékenyülés: porzópárokkal igen jól termékenyül (Hedelfingeni óriás, Márki korai)
Érési idő: május vége-június eleje; rendszeresen és bőven terem, korán termőre fordul
Gyümölcse: közepesen nagy, szabályos, kissé megnyúlt, oldalirányban lapított és bordás; színe világos, majd sötét kárminpiros; kocsánya középhosszú és középvastag, kárminpiros; húsa rózsaszín, kemény, ropogós, de gyorsan puhul, bő és festő levű; íze túl korán, pirosan szedve alig gyöngén savas, később édeskésen savas ízű; esős időben könnyen felreped, esőmentes vidéken termése apró és ízetlen
Felhasználás: friss fogyasztás
Ajánlott termőhely: meleg, tápanyagokkal jól ellátott, meszet és humuszt tartalmazó könnyű homoktalaj, löszön kialakult vályogos agyag vagy agyagos homok talaj, a megfelelő számára. A talajvízszint vagy a vízzáró talajréteg mélysége 1,5-3 m-nél a leginkább megfelelő. Csapadék igénye nem nagy, de virágzás és terméskötés idején nagyon érzékeny a megfelelő vízmennyiségre
Ellenállóképessége: jól alkalmazkodó, edzett fajta, de moníliára fogékony. Korai virágzás miatt a cseresznyelégy nem károsítja