Származása: Magyar fajta, Kocsis Pál nemesítette 1930-ban, Csabagyöngye és Pozsonyi fehér fajtákból.
Leírása: középerős növekedésű, hosszú elfekvő vesszőkkel
Érési idő: augusztus közepe
Ültetés ideje: március-április vagy október-november, tőtáv 0, 8 - 1 m
Metszés: metszési ideje február-március (rügyfakadás előtt). Közepes zöldmunka igényű.
Fürt: közepes méretű, kúp alakú, vállas, laza, átlagtömege 150 g
Bogyó: kicsi, vékony, de erős héjú, aranysárga, pettyezett, roppanó, lédús, remek muskotályos zamattal
Ellenállóképessége: talaj tekintetében igénytelen, rothadásra nem hajlamos
Csemege és borszőlőnek egyaránt alkalmas fajta. Könnyű, üde, nyári borok alapanyaga.