Csodakertész

Tisztelt Kertbarát!

A gyümölcsészet egy olyan költészet, mely egyik karjára a szépet, másikra a hasznost öleli föl; költészet mely évekint megújuló élvekkel, örömökkel és hosszú élettel szokta jutalmazni ápolóit.

Bereczki Máté (1877, Gyümölcsészeti vázlatok)

Családunk és az általunk létrehozott gyümölcsfa kertészet ebben a szellemben dolgozik, immár egy évtizede.

A munkát édesapám, Dr. Barna Tamás kezdte el. 2002-ben munkája miatta Dunapatajon járt és az egyik fok torkolatánál egy, a kommunizmusban államosított zártkertre lett figyelmes. Ez a kert az államosítással egyidőben gazdátlanná is vált és ez a rendszerváltozással sem változott. Közel 40 éve senki nem gondozta, teljesen elvadult. Apu gyalog volt, így közelebbről is meg tudta nézni a kertet. Fölfigyelt a kertben növő gyümölcsfákra: Parker pepin alma, Nyári fontos alma, Vérbélű körte, Lánycsecsű alma mind szépen díszlett. A kert közepén, a többi fával összeérve viszont volt egy fa, amely teljesen kopasz volt, a kártevők lerágták. Ez a fa egy Jonathán alma volt. Ekkor villant be apu fejébe az ötlet, hogy a biogazdálkodásba éppen ezeket, a betegségeknek és kártevőknek ellenálló régi gyümölcsfa fajtákat kellene szaporítani a csak sok permetezéssel egészségesen tartható nagyüzemi fajtákkal szemben.

 

Régi gyümölcsfa fajták

Ettől kezdve édesapám, Dr. Barna Tamás, okleveles erdőmérnökként szívügyének tekintette a régi gyümölcsfajták felkutatását. Barátjával Dr. Danis Györggyel (2012), a régi gyümölcsök megszállott szerelmesével, 5 éven át együtt gyűjtötték a régi alma, körte, kajszi, szilva, cseresznye és meggy gyümölcsfajtákat. A fél országot bejárva, Banától Vértesacsán át Tiszadobig, és Hercegszántótól Szadán, Noszvajon át Komlóskáig számos értékes tájfajtát gyűjtöttek össze.

A fellelt régi gyümölcsfa fajták szaporításáról, kezeléséről és árusításáról az idősebb fiú, én magam, Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök gondoskodom.

 

Gyümölcsfa kínálat

Gyümölcsfa kínálatunk évről évre növekszik. A gyűjtő utaknak is köszönhetően, a következő ültetési időszaknak gazdag fajtakínálattal vágunk neki.

Faiskolánkban a különböző gyümölcsökből mára már közel 300 fajta található .

A régi gyümölcsfajta felkutatását is tovább folytatjuk, ugyanakkor a gyümölcsoltványok számát is szeretnénk növelni – ezzel biztosítva azt, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a régi gyümölcsfa fajták.

Van olyan kedves gyümölcsfája, amit szeretne megmenteni?

Vagy ebből az egy gyümölcsfából szeretne (akár elajándékozni) sok önálló fát?

Ebben is tudunk önnek segíteni: vállaljuk ennek a gyümölcsfának a leszaporítását! Csak annyit kérünk, hogy hívjon bennünket és egyeztessük a szükséges részleteket!
Bízunk abban, hogy hamarosan Önt is a régi gyümölcsfafajták kedvelői körében üdvözölhetjük!

Rosznáky-Barna Péter