Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/586-9493

Húsos som - Cornus mas - Konténeres

Telefonos ügyfélszolgálatÜgyfélszolgálat: +36-20/586-9493

Tudományos megnevezés: Cornus mas

Származás: Közép- és DK-Európa, Kis-Ázsia. Magyarországon őshonos, amit a helység- és családnevek is igazolnak (Somló, Somlyó, Som, Somos).
Leírása: gyakran már a tövétől elágazó 3-7 m magas, kistermetű fa. A hazai vadon termő változatok termése 1, 5-2 cm hosszú, a Balkánon és Kis-Ázsiában azonban 4-5 cm-es termésű változatai is vannak. Arborétumokban (például Alcsúton) találkozhatunk csontfehér-sárgás termésű változatával is. Termését a madarak és a kisemlősök terjesztik, de fontos gyűjtött erdei gyümölcs is egyben.
Virág: sárga, lombfakadás előtt
Felhasználása: a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből – különösen vadas húsok mellé való – kiváló lekvár készíthető. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, pálinka, bor készíthető belőle. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. Korábban a házikertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult. Termése az első derek után válik élvezhetővé, ilyenkor cukortartalma megnő és kevésbé húzós az íze. Akkor a legfinomabb, amikor már enyhe érintésre a kezünkben marad. Teljesen megérve magától lehullik.
Ajánlott termőtáj: a laza meszes talaj kedveli, de nem igényes a talajjal szemben
Ellenállóképesség: igénytelen

Szállítási méret: 2L, 40/60 cm

Vásárolja meg most kedvező áron Húsos som - Cornus mas - Konténeres termékünket és válogasson további gyönyörű növényeink és kiegészítőink közül és máris élvezheti a természet szépségét és a kertészkezdés örömét!

Nincs raktáron
3 950 Ft
Érdeklődjön
vagy
Ingyen szállítás

Rendeljen ingyen szállítással 25.000 forinttól

Több, mint 300 féle gyümölcsfa

Több, mint 300 fajta gyümölcsfából válogathat

Szakértői ügyfélszolgálat

Kérje szakértőnk segítségét a +36-20/586-9493 számon

Őseink hagyatéka

Ősi magyar gyümölcsfákat termesztünk

Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Húsos som - Cornus mas - Konténeres leírása



Húsos som - Cornus mas - Konténeres adatai
Mérete
Normál konténeres
Cikkszám
CsBF-Cornus-100-60-Kont
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Hasonló termékek