Kisebb kertekbe is javasoljuk ültetését a szeptemberben igen ízletes gyümölcsöket érlelő és rendkívül sokféle módon fölhasználható ’Haroma’ szilvafajtának
Jellemző: kiskert, késői érés, sokrétű felhasználás
Tudományos név: Prunus domestica ’Haroma’®
Magyar név: 'Haroma'® szilva
Származás: Németország, Universität Hohenheim. Az ’Ortenauer’ a ’Stanley 34’, valamint a ’Hanita’ szilvafajták keresztezésével állították elő
Amiért szeretjük:
Virágzás idő: április eleje-közepe; öntermékeny
Termés: szeptember (középkései érésű), korán termőre fordul, rendszeresen és bőven termő szilvafajta
Leírás: közepes növekedési eréjű szilvafajta. Fája függőlegesen 2,5-5 méter magasra nő és két-három méter széles lesz. Az éves növekedés 30-50 centiméter, ami az életkorral egyre lassul. Ennek a gyümölcsfának a különlegessége a széles, felfelé ívelő oldalágai. A 'Haroma' szilva robusztus és közepesen erős növekedésű fajta jól elágazó koronát nevelő tulajdonsággal. Gyümölcsei hosszúkás-oválisak, közepes méretűek, sötétlilától a sötétkékig terjed a színük a hamvas réteget letörölve világoskék, húsa aranysáraga, kemény és lédús, igazán édes, aromás, ízvilágú. Tömege 30-40 g
Felhasználás: jól tárolható, továbbá a finom illatú gyümölcsök azonnali fogyasztásra alkalmas édes étkezési gyümölcsök. Használhatók sütemények vagy lekvárok, pürék készítéséhez. Ezt a szilvafajtát a szeszfőzdében is előszeretettel használják.
Fényigény: napos fekvést igényel
Ajánlott termőhely: a 'Haroma' szilvafajta humuszban gazdag, vízáteresztő, tápanyagban gazdag és üde talajban fejlődik a legkedvezőbben
Ültetési távolság: 5 m
Ellenállóképesség:
Gondozás: legföljebb az ágak rendszeres ritkíttása, hogy az tápanyagok (erő) a gyümölcsbe jusson
Helye az erdőkertben: 2-3 zóna
Megjegyzés: ha a kertész betakarítás után a szárat a gyümölcsön hagyja, az tovább friss marad, és csökken a gyümölcsrothadás veszélye.