Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szilva

Nálunk a faiskolai termesztésben úgyszólván egyedüli alanya a myrobalán szilva. Majdnem teljesen kiszorult a faiskolákból a régebben elter­jedt St. Julién szilva-alany. A házikerti és a szórványban álló fák túlnyomó része gyökérsarjról nőtt fel. Metszése 3-4 évig tartó korona­alakító metszésből, később gyenge ritkító metszésből áll.

Termőhely-igénye: A szilvafajták hőmérsékleti igénye nem azonos. A ringlóféléké magasabb, a többi kisebb-nagyobb gyümölcsű szilvafajta alacsonyabb hőmérsékleten is jól díszlik. Csapadékigényük nagyjából azonos és 700-800 mm körül van, jó vízgazdálkodású talajokon azonban jóval kevesebbel is beérik. A talaj iránt nem igényesek. A homok-, középkötött vályog-, de a nem túl kötött agyagtalajokon is egyaránt jól fejlődnek, ha jelentékeny vízigényük biztosított. A száraz természetű talajokon is megélnek, de termésüket még az érés előtt jelentős részben lehullatják. Túl nyirkos talajon, fagy­zugos területen jelentős fagykárokat szenvedhetnek.

Betegségei, károsítói: Leggyakoribb betegsége, különösen csa­padékos években, kivált egyes ringlóféléken a monilia, amely a gyümölcsöt teszi tönkre. Sokszor előfordul azonkívül a levél-lyukasztó gomba, a szilva táskásodása és a vörös levélfol­tosság. Kártevői közül leggyakoribbak a pajzstetvek, a szil­vamoly és a poloskaszagú szilvadarázs; utóbbiak a gyümölcs férgesedését és kellő védekezés hiányában tömeges hullását okozhatják. Kisebb mértékben tesznek kárt, elsősorban a lombozatban, az amerikai szövőlepke és a takácsatka.

Rendezés:
Az oldal tetejére