Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 770 50 55 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: öntermékeny
Érési sor: 11. Augusztus vége
Gyümölcs héja: hamvas, kék
Gyümölcs húsa: bőlevű, magháznál vörös, roppanó, sárga
Gyümölcs ízvilága: édes, fűszeres
Ajánlott termőhely: talajban nem válogat

Besztercei Nm150 szilva

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: Mirabolán magonc
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Besztercei szilva (Berci szilva, Hosszú szilva, Magvaváló szilva). Igen régi, ázsiai eredetű fajta. Első hazai említése 1522-ből való. Beszterceinek csak itthon nevezzük, a külföld Magyar szilvának tisztelte.     

Alany: Mirabolán magonc Érés / fogyasztási idő: Augusztus vége, szeptember eleje Termékenyülés: öntermékeny, jó pollenadó Termőképesség: jó teremőképességű, későn termőre fordul, rendszeresen, bőven terem Felhasználás: nyersen, aszalvány befőtt, lekvár, pálinka, gyorsfagyasztás Ajánlott termőtáj: kimondottan száraz helyeket kivéve, bárhol Ellenállóképesség: Sharka vírusra érzékeny

Bővebb leírás

Besztercei Nm150 szilva

Részletező leírás

Eredet Ősi, magyar

Társ nevei Aszaló szilva, Berbencei, Berzencei szilva, Bistrica, Bistriƫa, Berzencei, Brumar, Bystrcká, Casalinga, Domáci Svestká, German prune, Hasító szilva, Hauszwetsche, Házi szilva, Horgasmagvú szilva, Hosszú szilva, Kék szilva, Kjusztendil’szka szinja, Közönséges szilva, Madzsarka, Magvaváló szilva, Magvaváló kék szilva, Őszi aszaló, Poźegača, Quetschez commune, Quetschez d’Alsace, Vengerka domasnjaja, Vengerka obüknovennaja, Vinete Romanesti, Wegierka zwykla

Termesztése A vegetációs időszakban időben a szárazságra érzékeny, azonban a téli hidegtűrése megfelelő. A vízzel időlegesen borított ártereken jobban érzi magát, mint a kiszáradó, aszályos talajokon. A jó vízellátottságú területeken a betegségekre is kevésbé fogékony. 

Gondozása Erős metszést nem tanácsos rajta végezni, mert terméketlenné válhat a gyümölcsfa és vízhajtások alakulhatnak ki rajta, melyeken szívesebben telepednek meg a levéltetvek is.

Leírás Virágai öntermékenyek, ezért pollenadó fajta telepítése nem szükséges. Fája középerős-erős növekedésű, koronája kúp alakú, ágai kuszák, sűrűsödők.

Gyümölcse kicsi, tojás alakú. Héja sötétkék színű mindig hamvas. Húsa sárgászöld-aranysárga, a mag körül egyes esetekben pirosló, kemény, rostos, lédús, nagyon finom, zamatos. Magvaváló.

"Ázsiából származott, hol valószínűleg a paradicsomban már Ádám apánk is látta fáját s élvezte gyümölcsét. El van terjedve már a világon minden felé, a hol a szilvafa díszlik. Hazánkban vidékek szerint más és más néven ismerik a piaczokon, de legnépszerűbb nevei mégis a Beszterczei szilva, Berzenczei szilva, Magvaváló szilva. Hosszú szilva. Elszaporítható a végtelenségig gyöksarjairól is, magvairól is. Kellőleg nyirkos, kötött talajban évről évre a legszebb és legjobbízű gyümölcsöket termi; míg száraz, laza talajban, mint vidékemen is, csak akkor terem ; ha legalább két évig egymásután esős volt az időjárás. Gyümölcsei nyersen egészségesnek és betegnek, gyermeknek és öregnek, szegénynek és gazdagnak egyformán kedvencz csemegéje; aszalványa keresett világkereskedelmi czikk; a belőle főzött íz vagy lekvár annyira czukros és kellemes ízű, hogy alig van háztartás, a hol azt nélkülözhetnék. Beszterczei szilvából főzik a legjobb pá­linkát, az úgynevezett silvoriumot ( = szilvapálinkát), mely szintén világ kereskedelmi czikké vált."

Bereczki Máté Gyümölcsészeti vázlatok

 



Szilva

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Szilva