Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 770 50 55 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: öntermékeny
Érési sor: 13. Szeptember közepe
Gyümölcs héja: hamvas, kék
Gyümölcs húsa: bőlevű, sárga
Gyümölcs ízvilága: édes, fűszeres
Ajánlott termőhely: jó minőségű talaj, jó vízgazdálkodású talaj, talajban nem válogat

Besztercei muskotály szilva

Kapható kiszerelések:
szabadgyökeres oltvány
Alany: Mirabolán magonc
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: dbAlany: Mirabolán magonc Érés / fogyasztási idő: szeptember eleje-közepe Termékenyülés: öntermékeny Termőképesség: jó teremőképességű, rendszeresen, bőven terem Felhasználás: nyersen, aszalvány, befőtt, lekvár, pálinka, gyorsfagyasztás Ajánlott termőtáj: kimondottan száraz helyeket kivéve, bárhol Ellenállóképesség: sharka vírusra kissé fogékony

Bővebb leírás

Besztercei muskotály szilva

Részletező leírás

Társneve Bazilic, bazsalikom szilva, Berbencei muskotály, Bissiok, Cseh muskotály, Horgasmagvú, Müskierte Haus-Zwetschge, Quetsche musque de Hongrie.

Származása eredete és keletkezése bizonytalan. A XIX. században Bereczki Máté, Ritter Gusztáv német pomológusnak küldött belőle oltóvesszőket. A Dunántúlon és a Felső-Tiszavidéken gyakoribb az előfordulása.

Érési ideje szeptember közepe.

Gyümölcse színre, alakra és mindenféle használhatóságára egyezik a Besztercei szilvával, de kitűnő, muskotályos-bazsalikomos aromájával azt felülmúlja. Ezért mint csemege- és lekvárszilva amannál jobb. Húsa zöldessárga, teljesen éretten sötét narancssárga, édes-leves, kellemes savas, bazsalikomra emlékeztető, olykor erősen muskotályos illattal és zamattal. Teljes érésig a fán hagyva ráncosodik, ekkor szedve könnyebb aszalni. Cefréjéből alacsony hőfokon végzett párlással különleges minőségű pálinka készíthető. Borkészítésre is használják.

Leírása Fája, termékenysége, kívánalmai egyeznek a Besztercei szilvafáéval. Talán koronája kicsit szétterülőbb, szemben a Besztercei szilva ovális koronaformájával. Korábban gyökérsarjról és magról is szaporították. A muskotályosság termőhelyek és  évjáratok szerint eltérően jelentkezik. A színeződés kezdetéig szükséges a csapadékos idő, de utána csak a száraz meleg idő képes a muskotályos zamatot elősegíteni. Száraz, sülevényes talajokra, aszályos helyekre nem érdemes telepíteni.

Ellenállóképessége a sharka vírusra kevésbé fogékony, mint a Besztercei szilva. Termései kék hullásra hajlamosak.Szilva

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Szilva