Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: öntermékeny
Érési sor: 3. Június eleje
Gyümölcs héja: bordó
Gyümölcs húsa: bőlevű, roppanó, vörös
Gyümölcs ízvilága: édes, fűszeres, illatos, savanykás
Ajánlott termőhely: Alföld, talajban nem válogat
Tulajdonságai: Rezisztens/ellenálló fajta
Ellenállóképessége: igénytelen

Csengődi meggy

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: Sajmeggy
konténeres oltvány
Alany: Sajmeggy
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Alany: Sajmeggy magonc Érés / fogyasztási idő: június 8-10. körül Termékenyülés: jól termékenyül, öntermékeny Termőképesség: korán fordul termőre, rendszeresen, igen bőven terem Felhasználás: friss fogyasztás, antioxidáns tartalom nagyon magas Ajánlott termőtáj: főleg az Alföld Növényvédelem: edzett, ellenálló fajta

Bővebb leírás

Csengődi meggy

Részletező leírás

Eredet Magyar tájfajta, Bács-Kiskun megyében, Csengőd-Akasztó-Kiskőrös környékén található Bosnyákmeggy populációból Apostol János szelektálta. 1990-ben kapott állami elismerést.

Leírás Virágzása középkorai, virágai öntermékenyek.  Fája igen erősen fölfelé növekszik, gúla alakú koronát nevel, koronaalakító metszést alig igényel. A termés súlya alatt a koronája széthajlik. A felkopaszodás nem jellemző rá.

Gyümölcse Termése kicsi-közepes (21-22 mm), megnyúlt gömb. Felszíne sötét kárminpiros, értével sötétbordó. Húsa közepesen kemény, rostos, bő és erősen festő levű. Színanyagait a feldolgozás során megőrzi. Íze édes-savas, harmonikus, jellegzetes meggy aromával. Kőmagja kicsi. Szedését megkönnyíti a gyümölcsök csokros elhelyezkedése.

Növényvédelme blumelláriás levlfoltosodással és a moníliás virág- és hajtáselhajlással szemben nagyfokú az ellenállósága, ezért biotermesztésre nagyon alkalmas.

Felhasználása érése elhúzódó, előfordul, hogy a fa egyes ágain 8-10 nappal később érnek a gyümülcsök, ezért házi kertben 2-3 hétig is szedhető. Frissen fogyasztva kellemesen édes. Üvegbe eltéve gyönyörű bordó színű, harmonikusan fűszeres ízvilágú kompót készül belőle.  Alkalmas még lekvár, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka készítésére magas cukortartalmának és kiváló színanyagainak köszönhetően.  A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.

Fajta
Antocianin tartalom (mg/kg gyümölcshús)
Összes szárazanyag tartalom (%)
Oldható szárazanyag tartalom (Brix)
Savtartalom Cukor tartalom (g/l)
borkősavban számítva (g/kg) Citromsavban számítva (g/kg) L-almasav (g/l) Citromsav (mg/l) Glükóz Fruktóz Összes cukor
Cigánymeggy 7 864 16 15 20 17 23 69 60 47 107
Csengődi 1680 20 18 11 10 14 18 80 64 145
Pándy 279 139 15 13 14 13 17 101 56 41 97
Érdi bőtermő 384 16 15 13 11 14 120 62 50 112
Érdi jubileum 459 17 16 17 15 17 41 63 52 116
Újfehértói fürtös 135 16 15  


Meggy

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Meggy