Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 770 50 55 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: önmeddő
Porzó fajtái: Vilmos körte
Termőre fordulás: korai (3-4 év)
Érési sor: augusztus közepe - vége
Gyümölcs héja: barna, parás
Gyümölcs húsa: bőlevű, roppanó
Gyümölcs ízvilága: édes, fűszeres, illatos
Felhasználás: 2-3 hónapig tárolható
Származás: Japán

Hosui körte (Nashi körte)

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: Vadkörte
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: dbAlany: Vadkörte magonc Érés/ fogyasztási idő: augusztus második fele Termékenyülés: jó, önmeddő;Vilmos és egyéb európai és japán körtefajták Termőképesség: jó, korán termőre fordul Ajánlott termőtáj: kötött, vizes talajra nem ajánlott, meleg, védett laza talajt kedveli Felhasználás: friss fogyasztás, eltartható Ellenállóképesség: körtelevél rozsdára érzékeny

Bővebb leírás

Hosui körte (Nashi körte)

Részletező leírás

Származása A japánkörte-fajták csak most kezdenek elterjedni hazánkban, bár Ázsiában már több mint 3000 éve termesztik őket. Ezek az európai körtéknél kisebb méretűek, inkább alma alakúak, illatosak, kevésbé bőlevűek, fájuk sokkal ellenállóbb és igénytelenebb. A teljes érés előtt pár héttel leszedve hűtőházban februárig, házikertben decemberig jól tárolhatók. Három fajta kapható nálunk, a Kosui, a Hosui és a Nijisseiki.

Hazájában, Kelet-Ázsiában a közönséges körtével rokon japán (vagy homoki) körte minden nap fogyasztott, közismert gyümölcsnek számít.

Érési ideje Augusztus második fele

Termőképessége bőven és rendszeresen terem

Termékenyülése A biztos beporzás érdekében jó, ha van a közelben más, európai körtefajta. Erre a célra a Vilmos körtét vagy pl. a Kosui japánkörte-fajtát választhatjuk.

Gyümölcse A sárgás vagy borostyán színű héjú gyümölcs húsa hófehér, közepesen édes, illatos. Ízéről megoszlanak a vélemények van, akit ananászra, másokat sárgadinnyére emlékeztet. A gyümölcshús roppanó, lédús és zamatos, édessége pedig arányos az őt ért napsütés mennyiségével, így a fát érdemes napfényes helyre ültetni. A gyümölcsök tömege eredeti élőhelyükön akár 400 g is lehet, hazánkban ennél kisebbre, 150-250 grammosra nőnek.  Tárolhatósága A teljes érés előtt leszüretelve hűtőházban akár februárig, házikertben decemberig tárolható, de akár a -20 °C tárolást is kibírja a gyümölcs. 

Ellenállóképessége a hazai viszonyokat, jól tűri, de a körtelevél rozsdára érzékeny. 

Termőhely igénye Mint a körték általában, a nashi is akkor hoz maximális termést, ha kellően nedves a talaj körülötte, és elegendő közvetlen napfény éri. Lehetőség szerint enyhén savas vagy semleges kémhatású, agyagos, meszes, vagy homokos talajba ültessük. A kötött, nehéz, pangó vizes talajokban nem fejlődik jól, ezért laza talajba telepítsük.

Művelés módja  Fája két méter magasra nő, bőtermő. Már a második évtől szüretelhető, fiatal fák azonban nem bírják a téli fagyokat, így tanácsos védett helyre tanácsos ültetni őket. A fiatal fácska rendszeres metszést igényel, hogy kialakuljon a kívánt korona.

 Körte

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Körte