Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 770 50 55 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termőre fordulás: 5-7 év
Gyümölcs héja: piros, zöld
Gyümölcs húsa: bőlevű, fehér, roppanó
Gyümölcs ízvilága: édes, borízű, illatos
Ajánlott termőhely: csapadékos, hűvös, hegyvidék, kötött (agyagos) talaj, közepesen kötött (vályog) talaj, nyirkos talaj
Ellenállóképessége: alkalmazkodó

Török Bálint alma

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: Vadalma
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Alany: Vadalma magonc Érés / fogyasztási idő: téli; szeptember vége/ november-február Termékenyülés:Termőképesség: bőven terem, termésingadozásra hajlamos Felhasználás: házikerti, háztartási Ajánlott termőtáj: nyirkosabb kötöttebb talaj, szárazságot nem bírja Ellenállóképessége: edzett fajta

Bővebb leírás

Török Bálint alma

Részletező leírás

További nevei Török Bálint, Stettini piros, Jankováci jeges alma, Weinling, Türkischer Weinling, Rother Stettiner, Annaberger, Malerapfel, Rubiner, Rother Bietingheimer, Rother Zwiebelapfel, Rostocker, Vineuse rouge d hiver, Seigneur d hiver, Rouge de Stettin

Származás ismeretlen. Vitatott a Kárpát-medencei eredete is. Egyes vélemények szerint a német Rot(h)er Stettiner fajtának felel meg. Nem tudni, ki és miért adta a Lippaynál még Báling-almának nevezett fajtának a Török Bálint nevet. Mindenesetre a németek korábban ismerték és szívesen vásárolták tőlünk, miután a saját termésük elfogyott.

Érési ideje szeptember végén szedhető, novembertől februárig fogyasztható

Minősége Elsőrendű piaci és háztartási, másodrendű asztali 

Nagysága Nagy vagy igen nagy 

Alakja Lapos gömbölyű. Egyik oldalán hízottabb, néha emelkedettebb mint a másikon. Rendesen szabályos gömbölyödésű. Szára rövid, vastag. Tág, mély tölcséralakú üregbe helyezett, melynek zölden maradó falát csak ritkábban fedi némi áttetsző rozsdamáz. Kelyhe rendesen zárt, összehajló levélkéivel tág, sekély, néha mélyebb, szelíden ráncos mélyedésben ül. Karimája néha lapos bordáktól hullámos, melyek a szármélyedésig is lehúzódhatnak. 

Héja Sima, finom, gyengéd tapintatú, ledörzsölve fényes. Sárgászöld alapszínéből alig látható valami, mert a gyümölcs napos oldalát, sokszor az árnyékosabb részeit is sötétebb barnás-vérpiros odamosott fedőszín takarja. Pontozata ritka, a piros színben eléggé szembetűnő. 

Belseje Húsa zöldes-fehér, sokszor zölden erezett, roppanó, teljes értével porhanyó, pezsgő. Leve igen bő, édes borízű, kellemes gyenge illattal emelt. Magháza nyílt. Kehelycsöve tágas kúpalakú, mélyen lehatoló. 

Fája Erőteljes növekedésű, teljesen edzett. Kuszált, később lehajló ágai nagy, terebélyes koronát alkotnak. Kissé későbben kezd teremni, de azután rendesen és igen bőven terem. A rendszeres nyesést nem tűri, vadalanyon, magastörzsű fának való. Vesszei hosszúak, kissé görbülők, eleinte finoman molyhosak, később csupaszok, vörhenyesbarnák, árnyékos oldalon zöldes barnák, ritkásan pontozottak, kissé fényesek. Egyenlőtlen rügyközűek. Rügyei nagyok, simulók, molyhosak. Virágrügyei nagyok, molyhosak, barnapikkelyűek. Levelei középnagyok, vastagabbak, kemények, nyelük rövid, vastag, merev, molyhos, a nyár végén tövük felé pirossal festettek. Levélpálhái rövidek, fonálidomúak. 

Termesztésére vonatkozóan megjegyzem, hogy a mély termőrétegű, nyirkosabb, kötöttebb talajban, párateltebb, hűvösebb éghajlat alatt érzi magát a legjobban. Gyümölcsei elég jól állják helyüket a fán. Jól szállíthatók, kitűnően és könnyen eltarthatók. Húsában sokszor jegesedés, áttetsző, íztelen foltok keletkeznek. A tömegtermesztésre ajánlott fajta közé van felvéve. A piacon ismert és keresett fajta. Ennek a régi almafajtának a származása bizonytalan. Hazai eredetűnek, németországi eredetűnek is mondják.



Alma

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Alma