Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 770 50 55 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: részben öntermékeny
Porzó fajtái: Cox narancs renet alma, Jonathán alma - gyűjtés helye:Szentendre, Jonathán Csányi alma
Termőre fordulás: korai (3-4 év)
Gyümölcs héja: cirmos, narancs sárga
Gyümölcs húsa: bőlevű, fehér, roppanó, sárga
Gyümölcs ízvilága: édes-savanyú, fűszeres, illatos
Ajánlott termőhely: Alföld, hegyvidék, nyirkos talaj
Ellenállóképessége: alkalmazkodó

Téli arany pármen alma

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: MM 106
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Alany: Vadalma magonc Érés / fogyasztási idő: Téli; augusztus-szeptember/ december-április Termékenyülés: igen jó virágport ad, pollenadó fajtái a Cox narancs renet, Jonathan Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem Felhasználás: házi kerti, gyümölcsös, nyersen, konyhai Ajánlott termőtáj: nagy az alkalmazkodó képessége, száraz helyre nem való           Ellenállóképessége: almamoly károsítja

Bővebb leírás

Téli arany pármen alma

Részletező leírás

További nevei Parmen, Arany renet, Angol téli arany pármén, Winter Goldparmane, Pearmain dorée d hiver, King of de pippins, Reine des reinettes

Származás bizonytalan, egyesek szerint francia eredetű, középkori fajta. Angolországban Kirke bromptoni faiskola tulajdonos már a 18-ik század végén terjesztette. 

Érési ideje augusztus végétől, szeptember végéig több menetben kell szedni, januárig fogyasztható.

Minősége Elsőrendű asztali, piaci és gazdasági 

Nagysága Középnagy, néha nagyobb is, kisebb is 

Alakja Többnyire kúpos gömb alakú, néha gömbölyded. Elég szabályos. Zöme a középtájra esik, honnét kelyhe felé szabályosan fogyva kúpos tompa csúcsban végződik, Míg szára felé kidomborodva elég széles talpat alkot. Szára középhosszú, vékonyabb, barna vagy zöldes-barna mázas, mély tölcséres, zöld vagy barna rozsdamázas üregben ül. Kelyhe nagy, félig nyílt, hosszas, hegyes, hegyükkel hátrafelé görbülő kehelylevélkéivel tág és mély tányérszerű, sima, vagy kissé ráncos-falú üregbe helyezett. Ennek karimájáról, főkép a nagyobb gyümölcsöknél egyes lapos bordák nyúlnak le a gyümölcs derekára is, de ezek a gyümölcs kerekdedségét nem zavarják. 

Héja Tompán fénylő, száraz, kissé érdes tapintatú, vékony, értével aranysárga alapszínén a napos oldalán pirossal mosott és ebben szakadozott sötétebb csíkkal és pettyekkel fedett. Pontozata szembetűnő. Ragya foltocskák, rozsdafoltok vagy alakzatok is előfordulnak rajta. 

Belseje Húsa sárga vagy sárgásfehér, tömött, roppanó, értével porhanyó, elég leves, édes-savanykás, illatos, fűszeres, kellemes ízű. Magháza nyílt, apró, kerekded magvakat rejtő. 

Fája Eleinte erőteljes növekedésű, korán és igen bőven termő. Nem teljesen edzett. Védett fekvésben, kötött vagy laza, de erőteljes, nyirkosas talajban jól díszlik. A nyesést jól meghálálja. Vadalanyon közép- és magastörzsű fának, mindenféle alanyon törpe- és alakfának egyaránt alkalmas. Hajtásai erősek, egyenesek, ezért szép törzset gyorsan nevel. Ágai felfelé törekvők, gúla alakú, ritkásabb koronát nevelők. Vesszői könyökösek, vörösesbarnán színezettek, molyhosodók, rövidebb rügyközűek, pontozottak. Rügyei kisebbek, vörösesbarnák, molyhosak, simulók. Virágrügyei aprók, zömökek, világosbarnán árnyaltak, közepesen nyílók, középnagynál nagyobb, rózsaszín szirmúak, elég edzettek. Levelei kemények, középnagyok. Nyelük középvastag, elég hosszú, merev. 

Termesztésére vonatkozóan megjegyzem, hogy fája az erősebb fagytól, gyümölcse a rovaroktól, különösen az almamolytól sokat szenved. A szél is könnyen és hamar lerázza a fáról. Ezért állandó védekezést, ápolást és védettebb helyet kíván. Az ifjításra rászorul. Bár a hely iránt nem támaszt nagyobb igényeket, mégis a száraz helyre nem való. Hűvösebb, magasabb helyeken, védett fekvésben, erőteljes, nyirkosabb talajon díszlik a legjobban. A trágyázást megkívánja. Nedves állásba sem való, mert itt a fagy és a taplófoltosság tesz benne nagy kárt. Ha gyümölcse teljesen megszínesedett, ajánlatos már szeptember második felében leszedni, mert a később szedettek álltukban lisztesedésre hajlamosak.



Alma

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Alma