Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: önmeddő
Porzó fajtái: Jonathán alma - gyűjtés helye:Szentendre, Jonathán Csányi alma, Téli arany pármen alma
Termőre fordulás: korai (3-4 év)
Gyümölcs héja: piros
Gyümölcs húsa: bőlevű, fehér, roppanó
Gyümölcs ízvilága: édes, fűszeres, savanykás
Ajánlott termőhely: Alföld, hegyvidék, talajban nem válogat
Ellenállóképessége: alkalmazkodó, igénytelen

Simonffy piros alma

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: MM 106
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Alany: MM 106 alanyon Érés / fogyasztási idő: téli, szeptember végétől / október-március Termékenyülés: jó, pollenadása jó, pollenadó fajtái a Jonathán, Téli arany parmen Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem Felhasználás: házikerti Ajánlott termőtáj: igénytelen, alkalmazkodó, árterek                                                          Ellenállóképessége: igen edzett

Bővebb leírás

Simonffy piros alma

Részletező leírás

További nevei Kék alma, Czigány alma, Magyalné almája [Jászság], Bika alma [Debrecen], Rother von Simonffy, Simonffy roth, Rouge de Simonffy

Származás  Eredeti magyar fajta. A debreceni Simonffy család nevéről van elnevezve. Származása bizonytalan. Debrecen határában régóta nagyban el van terjedve. De lehet, hogy Eger vidékéről való.

Érési ideje Október-december. Hűvös tájakon termett gyümölcse májusig is eltartható.

Minősége Elsőrendű asztali- piaci és háztartási 

Nagysága Középnagy, néha nagyobb is, de gyakran kisebb. 

Alakja Gömbölyded, majd lapos gömb alakú, vagy tojásdad gömbölyű. Rendszerint szabályosan boltozódott, sík felületű. Kelyhes végén a karimája szűkebb mint a száras végén. Szára középhosszú, elég vastag, bunkós végű, tágnyílású, szűk, mély üregben ülő, melynek falát finom, zöldes, sugaras rozsdamáz szokta borítani. Kelyhe zárt, apró, hegyes, molyhos, sokáig zölden maradó kehelyleveleivel néha szűk, néha tágas, többnyire lapos és sekély üregben ül, melynek alja molyhos s karimáján csak néha mutatkoznak szelíd emelkedések. 

Héja Vékony, szívós, sima, hamvas, ledörzsölve ragyogó fényes. Alapszíne értével bágyadt sárga. Ebből azonban csak ritkán látszik valami, mert egész felülete sötétpirossal van befestve és még sötétebb csíkokkal becsapkodva. Rozsdaalakzatok csak ritkán mutatkoznak rajta. 

Belseje Húsa fehér vagy zöldes-fehér, a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, fűszeres ízű. Magháza nyílt, magvai épek. Kehelycsöve kúpalakú, elég mélyen lehatoló. 

Fája Erőteljes növekedésű. Igen edzett. Korán, rendesen és bőven termő. Felfelé törekvő ágai elég sűrű magas, gömb alakú koronát fejlesztenek. Mindenféle alanyon mindenféle alakú fának alkalmas. A nyesést jól bírja. Vesszői vastagabbak, hosszúak, egyenesek, sűrűn molyhosak, helyenként csupaszok, pirossal árnyalt barnák, többnyire rövidebb rügyközűek. Rügyei kicsinyebbek, simulók, sűrűn molyhosak. Virágrügyei középnagyok, sűrűn fehérmolyhosak. Későbben nyílók. A kései fagyot jól kiállók. Levelei középnagyok, kemények. Levélnyelük középhosszú, elég vastag, molyhos, tövüknél pirossal színezett. Levélpálhái középnagyok, lándzsásak, szétállók, tartósak. 

Termesztésére vonatkozólag megjegyzem, hogy nem válogatós. Mindenütt jól díszlik és terem. Az Alföld mostoha viszonyai között is kitűnően terem. De a hegyvidéken is haszonnal ültethető. Legjobb vadalanyon közepes törzsű fa gyanánt hasznosítani. A tömegtermesztésre ajánlott fajták között a másodsorba említettek közé van sorolva.



Alma

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Alma