Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: önmeddő
Porzó fajtái: Jonathán alma - gyűjtés helye:Szentendre, Jonathán Csányi alma, Téli arany pármen alma
Termőre fordulás: korai (3-4 év)
Gyümölcs héja: sárga
Gyümölcs húsa: bőlevű, fehér, olvadó
Gyümölcs ízvilága: édes, illatos
Ajánlott termőhely: Alföld, csapadékos, hűvös, jó minőségű talaj, közepesen kötött (vályog) talaj

London pepin alma

Kapható kiszerelések:
Szabadgyökeres oltvány
Alany: Vadalma magonc
Szabadgyökeres oltvány
Alany: MM106
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Alany: Vadalma magonc Érés / fogyasztási idő: téli, október vége / november-március Termékenyülés: jól termékenyül, pollenadói a Téli arany parmen és a Jonathán Termőképesség: korán termőre fordul, közepesen terem Felhasználás: nyersen fogyasztva, jól szállítható, piacos Ajánlott termőtáj: bárhol megterem, de száraz talajra nem való Ellenállóképesség: edzett

Bővebb leírás

London pepin alma

Részletező leírás

További nevei Magyar kálvil, Deutscher Kalwill, Londoner grosse Reinette, London Pepping, Pomme de Londres, Withe London Pippin

Származása régi angol eredetű fajta, már 1580 körül ismerték.

Érési ideje November-május

Minősége Elsőrendű asztali, piaci és gazdasági 

Nagysága Közép-nagy, néha nagyobb is, kisebb is 

Alakja Két végén belapított gömb lakú, kelyhes végén kálvil szerűen szabályosan bordázott. Zöme a középtájra esik, honnét kelyhe felé egyenletesen fogyva, tompa csúcsban végződik, szára felé pedig néha kissé hullámos, széles talpban fogy el. Kelyhe nyílt, hosszas, zöldes vagy zöldes-barna, törékeny kehelylevélkéivel tágabb, sekély, egyenlőtlen, ráncos, majd bordásfelületű mélyedésben ül. Szára középhosszú, fás, zöldes, vagy zöldes-barna, vékony. Tölcsérszerű, sokáig zölden maradó szármélyedésének falát világos rozsdasugarak környezik. 

Héja vékony, sima, zsíros tapintatú. Értével citromsárga, napos oldalán barnáspirossal befuttatott, vagy csíkozott és ebben fehéres vagy pirosas pettyekkel ritkásan behintett. 

Belseje Húsa sárgás, tömött, porhanyó, eléggé leves, édes-savanykás, sajátosan kellemes, fűszeres ízű. Magháza nyílt, sok, többnyire fejletlen magot rejt. 

Fája Edzett. Mérsékelt növekedésű. Korán és bőven termő. Koronája közép-nagyra fejlődik, elsűrűsödésre hajló, szabálytalan, szétterülő gömbalakot mutat. Vadalanyra oltva középtörzsű fának, törpealanyra oltva pedig törpe- és alakfának egyaránt alkalmas. A rendszeres nyesést azonban kevéssé tűri. Vesszői közép-vastagok, egyenesek, barnás-zöld-pirosak, rövid rügyközűek, némileg molyhosak, fehéren pettyesek. Rügyei közép nagyok, simulók, pirosak, sűrűn molyhosak. Virágrügyei közép nagyok, vörös pikkelyűek, fehéren molyhosak, középkésőn nyílók, közép nagy és rózsaszín szirmúak, edzettek. Levelei vékonyak, merevek. Nyelük rövidebb, vékony levélpálháik áridomúak, szétállók. 

Termesztésére nézve megjegyzem, hogy a melegebb fekvést, termékeny, kötöttebb, nyirkosabb talajt és a páratelt, magasabb éghajlatot kívánja. Ezzel ellentétes helyeken fája, gyümölcse betegségre, (lisztharmat és varasodás), férgesedésre hajlandó. Száraz helyre nem való, itt kár erőszakolni. Megkívánja a koronaritkítást, később az ifjítást. Rendes ápolást, védekezést és trágyázást kíván. Gyümölcse a szelet elég jól állja a fán. A szállítást igen jól bírja. Gyümölcsei az eltartó helyeken fokozatosan érnek és fonnyadás nélkül sokáig eltarthatók. A tömegtermesztésre ajánlott fajták közé van sorolva. Gyümölcse ismert, a piacon keresett, értékes almánk.  Az egész világon megérdemelten nagyban termesztik.



Alma

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Alma