Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Termékenyülés: öntermékeny
Porzó fajtái: Jonathán alma - gyűjtés helye:Szentendre, Jonathán Csányi alma
Termőre fordulás: 5-7 év
Gyümölcs héja: piros, sárga
Gyümölcs húsa: fehér, sárga
Gyümölcs ízvilága: édeskés, illatos
Ajánlott termőhely: Alföld, hegyvidék, közepesen kötött (vályog) talaj, laza ( homokos) talaj
Ellenállóképessége: alkalmazkodó
Megjegyzés: hűtőtárolás nélkül is hosszú ideig tárolható, de finom zamata és aromája a hideg hatására alakul ki a gyümölcsében

Húsvéti rozmaring alma

Kapható kiszerelések:
szabadgyökeres oltvány
Alany: Vadalma magonc
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Alany: Vadalma magonc Érés / fogyasztási idő: téli, október/ december-június Termékenyülés: jó virágport ad Termőképesség: bőven terem, későn fordul termőre Felhasználás: nyersen fogyasztva, jól tárolható, jól szállítható Ajánlott termőtáj: alkalmazkodó, a szárazságot is elviseli, külterjes fajta Ellenállóképessége: igen ellenálló

Bővebb leírás

Húsvéti rozmaring alma

Részletező leírás

Társnevei Toklyó alma, Honti alma, Entz rozmaring (de utóbbi kettőt egyes leírások külön fajtaként tartják nyilván) Származása hazai eredetű, hazánkban meglehetősen ismert és elterjedt fajta volt

Alakja Inkább csúcsosodó, semmint hengeres, bár vannak gömbölydedebb alakú példányai is Egyik oldala néha hízottabb. Szabályosan boltozódó. Zöme a középtájnál alább száras vége felé esik. Innen szára felé szelíden, majd sokszor hirtelen gömbölyödve elég széles, néha összébb húzódó lapos karimában végződik. Kelyhe felé mindinkább, de behajlás nélkül szűkül s kissé ferdén álló szűk, hullámos karimában végződik. Szára rövid, vékony vagy közép-vastag, kissé bunkósan végződik, szabályos, szűkebb, mély üregben ül, melynek fala hol tiszta, hol áttetsző rozsdamázzal sokszor sugarasan fedett. Kelyhe elég kicsiny, összeboruló, molyhos kehelylevélkéivel szűk és mélyebb üregben ül, melynek falát a karimára is felhúzódó lapos ráncok és barázdák egyenetlenné teszik.

Héja Sima, szívós, eléggé vastag, durva, gyengéden zsíros tapintatú, kissé fényes. Értével zöldes-szalmasárga, napos oldalán pirossal mosott vagy belehelt, melyben a nagyobb, ritkásan elszórt pontozata jól előtűnik. Néha egy-egy rozsdaszemölcs is látható a felületen. 

Belseje Húsa zöldesen fehér, magháza körül zöldessárga erekkel, durvább szövetű, elég bő levű, finom savannyal emelt, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos. Magháza néha kissé nyílt. Kehelycsöve tölcsérszerű, mélyen lehatoló. 

Fája Elég erős növekedésű. Edzett. Nem korán, de azután rendszeresen és elég bőven termő, alternanciára (rendszertelen terméshozás) hajlamos. Szétterjeszkedő ágazata ritkásabb, középnagy koronát nevel. Mindenféle almaalanyon jól díszlik. Közepes törzsű fának és erősebb növekedésű törpealanyon bokoralakú fának való. A szárazabb, melegebb vidéket elég jól bírja. A rendszeres termőre nyesést kevésbé hálája meg, mert gyümölcseit rendesen hosszabb termőrészeken hozza. Gyümölcsei elég jól állják helyüket a fán. A nyirkosabb altalajú, kötöttebb vagy elegendő talajvíz esetén a lazább helyeket kedveli. Vesszői vastagok, kissé könyökösek, sokszor csupaszak, vörösbarnák, rövidebb rügyközűek. Rügyei simulók, fehéren molyhosak. Levelei többnyire nagyok, durva szövetűek, kemények, nyelük merev, vastag, tövüknél violaszínnel mosott, levélpálhái fejletlenek, áralakúak, hamar lehulló. 

Termesztésére vonatkozóan megjegyzem, hogy az Alföldön is nagyon jól termeszthető piacos téli alma. A rovarok kevésbé támadják meg. A tömegtermesztésre ajánlott fajták közé van sorolva. A vele egyfajtának tartott Entz rozmaring alma gyümölcse inkább hengerded, hordóalakú, kevesebb gömbölyded példányt ád, ennek húsa finomabb, porhanyósabb, érési ideje decemberben van, minősége minden tekintetben elsőrendű s fája finomabb, vékonyabb habitusú.

 



Alma

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Alma