Termékenyülés: | részben öntermékeny |
Termőre fordulás: | korai (3-4 év) |
Gyümölcs héja: | piros |
Gyümölcs húsa: | fehér |
Gyümölcs ízvilága: | savanyú, savanykás |
Ajánlott termőhely: | Alföld, talajban nem válogat |
Kiválasztva:
Alany: Vadalma magonc Érés / fogyasztási idő: nyári alma, július vége-augusztus Termékenyülés: nagyon jól termékenyül, jó pollenadói a nyári alma fajták, nagyon jó pollenadó Termőképesség: korán fordul termőre, kiválóan bőven terem Felhasználás: csemege, nyersen fogyasztva, konyhai Ajánlott termőtáj: melegebb fekvésű tájainkon bárhol Ellenállóképesség: jó
Részletező leírás
További neve Nyári Jonathán
Eredete magyar, a Jonathán szabadmegporzású magonca, (Dániel Lajos, Újfehértó, 1949.)
Termesztése Megporzásra szorul; a virágok megporzásához más, nyári alma fajtákra van szüksége. Gyümölcseit nyáron érleli. Nem szedhető le egyszerre, ezért érése idején folyamatos gyümölcsellátást biztosít. Időben szedve 2-3 hétig is tárolható. Egyébként gyorsan túlérik.
Leírása Középerős fát nevel, koronája szétterülő, laza ágrendszerű.
Gyümölcs mérete közepesen nagy, (60 mm), lapított gömb alakú, színe élénk piros, kissé viaszos, üdítő színfoltja a nyári kerteknek. Húsa sárgásfehér, tömött, lédús, kellemes, nem kásásodó. Rendkívül ízletes, édes-savanykás, fűszeres, a Jonathánra ízére emlékezetet, ezért nyári Jonathánnak is hívják.