Jó, hogy itt van, jelentkezzen be!

TelefonszámSzállítás, csomagolás: +36 20 886 8571 Nyitvatartásnovember-március (H-P).: 8:00-16:00

Érési sor: 16. Október közepe
Gyümölcs héja: bordó, piros
Gyümölcs ízvilága: savanykás
Ajánlott termőhely: talajban nem válogat
Tulajdonságai: Rezisztens/ellenálló fajta
Ellenállóképessége: igénytelen

Húsos som

Kapható kiszerelések:
konténeres
Alany:
Készlet:
van készleten
Szállítás:
ültetési időben

Kiválasztva:

Mennyiség: db



Érés/ fogyasztási idő: október-november Termékenyülés: jó Termőképesség: jó Felhasználás: nyers fogyasztás, lekvár, bor, pálinka Ajánlott termőtáj: országosan bárhová Ellenállóképesség: igénytelen

 
Bővebb leírás

Húsos som

Részletező leírás

Származása Magyarországon őshonos, amit a helység- és családnevek is igazolnak (Somló, Somlyó, Som, Somos).

Leírása Gyakran már a tövétől elágazó 3-7 m magas, kistermetű fa. A hazai vadon termő változatok termése 1,5-2 cm hosszú, a Balkánon és Kis-Ázsiában azonban 4-5 cm-es termésű változatai is vannak. Arborétumokban (például Alcsúton) találkozhatunk csontfehér-sárgás termésű változatával is. Termését a madarak és a kisemlősök terjesztik, de fontos gyűjtött erdei gyümölcs is egyben. 

Felhasználása a som igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből – különösen vadas húsok mellé való – kiváló lekvár készíthető. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, pálinka, bor készíthető belőle. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják. Korábban a házikertekben gyakori növény volt, ma már háttérbe szorult. Termése az első derek után válik élvezhetővé, ilyenkor cukortartalma megnő és kevésbé húzós az íze. Akkor a legfinomabb, amikor már enyhe érintésre a kezünkben marad. Teljesen megérve magától lehullik.



Som

Ízelítő gyümölcsfa választékunkból

Ezeket a gyümölcsfákat ajánljuk még önnek

  • share
  • share
  • share
  • share
Som