Kérdése van? Hívjon minket! +36-20/407-3213

Tudástár

A Germersdorfi és más ropogós cseresznyék

fajtaismertető
Szűrés törlése
Csodakertész
2023.09.22 13:11
A Germersdorfi  és más ropogós cseresznyék

Ha ropogós cseresznyét keresnek az emberek, akkor a Germersdorfit kérik.
Nem csoda, hiszen Magyarországon 120 éve termesztik ezt a fajtát. 
Most azonban ismerkedjünk meg más ropogós fajtákkal!

Ha ropogós cseresznye, akkor Germersdorfi

Ez a kérdés olyan mint a Stihl. Ha azt mondjuk stíl, akkor az a motorfűrészt jelenti, függetlenül a gép márkanevétől.
Ha Germersdorfi, akkor lelki szemeink előtt nagyszemű, ropogós cseresznyék lebegnek.
És minden ilyen az germersdorfi.
Tulajdonképpen ez a régi német tájfajta uralja a mai napig az emberek tudatát, pedig a termőképessége alulmúlja a belőle nemesített fajtákét.
A szakma, a többi cseresznye érési idejét hozzá viszonyítva adja meg.

Hatalmasra növő fája június végén érő finom gyümölcsöt kínál.

 

A Germersdorfi gyermekei

Brózik Sándor az 50-es években kezdett nemesítési munkájának eredményeképpen, 30 (azaz harminc !!!) évvel később a következő fajták kerülhettek közhasználatba:

  • Margit: nagy, ropogós gyümölcseit jóval kisebb fán, és bő 1 héttel a Germersdorfi előtt érleli.
    Néhány évvel ezelőtt az érdi kutatóintézet cseresznyés gyűjteményében volt szerencsénk végig kóstolni a fajtákat,
    és SOKKAL finomabb volt a Germersdorfinál. Hibája: keveset terem.

  • Linda: mindenben hasonló szülőjéhez, annyi különbséggel, hogy többet és rendszeresen terem. Éretten még 1 hétig a fán tartható.

  • Katalin: kimagasló gyümölcsméretével kitűnik testvérei közül. Bordóra érő, festőlevű gyümölcse kifejezetten ropogós és mutatós.
    Fagyasztásra sokkal alkalmasabb a Geremersdorfinál.

  • Kavics: nagy, mutatós gyümölcse nevét a szilárdságáról kapta, tehát ez is klasszikus ropogós fajta.
    Mivel a moniliás fertőzésre nem érzékeny, így gyümölcse akár 1-2 hétig is egészségesen a fán marad.
    Fagyasztásra kiválóan alkalmas.

Összességében a Germersdorfi hátránya a leszármazottaihoz képest, hogy kevesebbet és kiszámíthatatlanul terem, gyümölcse a fagyasztás során elveszíti tetszetős színét, barnul.

Tehát bátran válasszunk a Germersdorfi gyermekei közül és érési sort is összeállíthatunk belőle:

Először érik a Margit - Germersdorfi - Linda - Kavics -  és végül a Katalin.

Az első és utolsó fajta érése között nagyjából 3 hét különbség van.

 

Porzópárt igényelnek

Mivel ezek a fajták önmeddőek, ezért szükséges megporzó fajtáról gondoskodni.
Mindegyiket porozza a Germersdorfi és a Hedelfingeni. Legtöbbször egymást kölcsönösen is porozzák.

 

Kukacosodás kérdése

Mivel mindegyik június-júliusban érik, mire a cseresznyelegyek rajzása megkezdődik, ezért mindegyik fajta kukacos lesz.
Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor májusi fajtákat kell ültetnünk, mint például:

Münchebergi korai 
Korai Tamási
Jaboulay
Kelebiai korai
Rita
esetleg Szomolyai fekete.

 

 

 

 

 

 

Miért jó a korai cseresznye? Hogyan állítsunk össze érési sort? Milyen alanyt használnak és annak milyen a hatása a nemesre?

A gyümölcsfák növekedési sebességét és erélyét nemcsak a környezeti tényezők határozzák meg, hanem a fajok genetikai adottságai is. Nézzük meg milyen gyorsan növő gyümölcsfajokat érdemes ültetni és hogyan tudjuk őket támogatni!

A hosszú, párás, hűvös tavasz kedvezett a moníliafertőzésnek.
Nézzük meg, hogy a tüneteket - ilyenkor májusban - hogyan kezelhetjük!