A Germersdorfi és más ropogós cseresznyék
Ha ropogós cseresznyét keresnek az emberek, akkor a Germersdorfit kérik.
Nem csoda, hiszen Magyarországon 120 éve termesztik ezt a fajtát.
Most azonban ismerkedjünk meg más ropogós fajtákkal!
Ha ropogós cseresznye, akkor Germersdorfi
Ez a kérdés olyan mint a Stihl. Ha azt mondjuk stíl, akkor az a motorfűrészt jelenti, függetlenül a gép márkanevétől.
Ha Germersdorfi, akkor lelki szemeink előtt nagyszemű, ropogós cseresznyék lebegnek.
És minden ilyen az germersdorfi.
Tulajdonképpen ez a régi német tájfajta uralja a mai napig az emberek tudatát, pedig a termőképessége alulmúlja a belőle nemesített fajtákét.
A szakma, a többi cseresznye érési idejét hozzá viszonyítva adja meg.
Hatalmasra növő fája június végén érő finom gyümölcsöt kínál.
A Germersdorfi gyermekei
Brózik Sándor az 50-es években kezdett nemesítési munkájának eredményeképpen, 30 (azaz harminc !!!) évvel később a következő fajták kerülhettek közhasználatba:
- Margit: nagy, ropogós gyümölcseit jóval kisebb fán, és bő 1 héttel a Germersdorfi előtt érleli.
Néhány évvel ezelőtt az érdi kutatóintézet cseresznyés gyűjteményében volt szerencsénk végig kóstolni a fajtákat,
és SOKKAL finomabb volt a Germersdorfinál. Hibája: keveset terem. - Linda: mindenben hasonló szülőjéhez, annyi különbséggel, hogy többet és rendszeresen terem. Éretten még 1 hétig a fán tartható.
- Katalin: kimagasló gyümölcsméretével kitűnik testvérei közül. Bordóra érő, festőlevű gyümölcse kifejezetten ropogós és mutatós.
Fagyasztásra sokkal alkalmasabb a Geremersdorfinál. - Kavics: nagy, mutatós gyümölcse nevét a szilárdságáról kapta, tehát ez is klasszikus ropogós fajta.
Mivel a moniliás fertőzésre nem érzékeny, így gyümölcse akár 1-2 hétig is egészségesen a fán marad.
Fagyasztásra kiválóan alkalmas.
Összességében a Germersdorfi hátránya a leszármazottaihoz képest, hogy kevesebbet és kiszámíthatatlanul terem, gyümölcse a fagyasztás során elveszíti tetszetős színét, barnul.
Tehát bátran válasszunk a Germersdorfi gyermekei közül és érési sort is összeállíthatunk belőle:
Először érik a Margit - Germersdorfi - Linda - Kavics - és végül a Katalin.
Az első és utolsó fajta érése között nagyjából 3 hét különbség van.
Porzópárt igényelnek
Mivel ezek a fajták önmeddőek, ezért szükséges megporzó fajtáról gondoskodni.
Mindegyiket porozza a Germersdorfi és a Hedelfingeni. Legtöbbször egymást kölcsönösen is porozzák.
Kukacosodás kérdése
Mivel mindegyik június-júliusban érik, mire a cseresznyelegyek rajzása megkezdődik, ezért mindegyik fajta kukacos lesz.
Ha ezt szeretnénk elkerülni, akkor májusi fajtákat kell ültetnünk, mint például:
Münchebergi korai
Korai Tamási
Jaboulay
Kelebiai korai
Rita
esetleg Szomolyai fekete.
A gyümölcsfák növekedési sebességét és erélyét nemcsak a környezeti tényezők határozzák meg, hanem a fajok genetikai adottságai is. Nézzük meg milyen gyorsan növő gyümölcsfajokat érdemes ültetni és hogyan tudjuk őket támogatni!
A hosszú, párás, hűvös tavasz kedvezett a moníliafertőzésnek.
Nézzük meg, hogy a tüneteket - ilyenkor májusban - hogyan kezelhetjük!