Társneve: Fertődi borostyán, Vega
Eredet: Kanadai származású (Tehrani és Kerr, 1967.) A honosítási vizsgálatait Porpáczy Aladár és Szilágyi Kálmán végezte. Előzetes elismerése Fertődi borostyán néven történt, választék bővítő fajtaként állami elismerésére már Vega néven került sor. A "bikolor" fajták közé tartozó faja.
Termesztése: a belőle készített befőtt nagyon tetszetős, a minősége kiváló.
Leírás: virágai közép-későn nyílnak, önmeddők. Jó pollenadót szükséges ültetni mellé. Pollenje jól termékenyíti a Germersdorfi 1, 3, Margit, Linda, Katalin, Hedelfingeni, Bigarreau Burlat, fajtákat. Fája közepesen erős növekedésű fája fölfelé törő koronát nevel.
A gyümölcs mérete nagy (24 mm), tömege 7, 5 g körüli. Alakja valamelyest nyomott gömb.
Héja erős, világossárgás-pirosas alapszínű, élénkpiros márványozottsággal. A napos oldalon világos pirosra színeződik az árnyékos oldal citromsárga marad.
Húsa közepesen kemény, kissé ropogós. Repedésre nem hajlamos.
Íze jellegzetesen, kellemesen savanykás-édes, nem túl zamatos. A gyümölcsön keletkezett szállítási foltok a feldolgozás során eltűnnek.
Hazai elterjedése Magyarországon kevésbé ismert, inkább csak Csongrád megyében, valamint Szolnok megye déli részén, a Tiszazugban ismerik.