Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
13.990 Ft
Menny.:db

Youtube videók

Feketicsi meggy - Konténeres

Elérhetőség: Nincs raktáron

A Feketicsi meggy rendkívül ellenálló fajta! Erről személyesen győződhettem meg Bácsfeketehegyen, ahol úton-útfélen ezzel a meggyel lehet találkozni.
Egy meglehetősen csapadékos évben jártam ott, és a permetszert soha nem látott fákon, a gombabetegségeknek és a levéltetveknek nyomát sem lehetett felfedezni. Hoztam haza kóstolót is, és a kukacok nem úsztak fel sem a mosóvízben, sem a befőtt lében.
Érés / fogyasztási idő: június 10. körül
Termékenyülés: jól termékenyül
Termőképesség: 5 éves kora körül fordul termőre, rendszeresen és jól terem
Leírása: termése 22 mm. Erősen festő levű, tehát antioxidánsban gazdag.
Felhasználás: azonnali fogyasztás (magas antioxidáns tartalmú). A legszélesebb körű felhasználás jellemzi (lekvár, dzsem, lé, pálinka, bor, likőr, stb)
Ajánlott termőtáj: országszerte ajánlható, főleg a mélyrétegű vályogtalajokon
Növényvédelem: teljesen edzett, ellenálló a betegségekkel, kártevőkkel szemben

 
Kiszerelés:
Konténeres
Mérete:
Normál konténeres
13.990 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás

A feketicsi meggy főbb jellemzői A meggy táplálkozásbiológiai értékét nemcsak a beltartalmi adottságok, hanem ezeknek élvezeti szempontból kedvező aránya, utolérhetetlen íze, harmóniája adja. Feldolgozott formában a beltartalmi anyagok koncentrálódása révén megnő az élvezeti értéke, és egyes termékek az energiapótolásban is szerepet játszanak. Készülhet belőle: befőtt, íz, dzsem, édesipari termékek, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka. Ezen kívül még mélyhűtésre és színanyag kivonásra is kiváló. A meggy mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású, a kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. A feketicsi meggy egy helyi tájfajta, amely kedveli a Feketics környéki jó minőségű, mélyrétegű vályogtalajt, középerős növekedésű, korán termőre fordul, gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú). Nagyfokú ellenállóságot mutat a betegségekkel szemben. A feketicsi meggytermesztés érdekessége és talán egyedisége abban rejlik, hogy a termesztett „meggyfajták” egy helyben kialakult tájfajta tagjai, amelynek eredete ismeretlen. Nagymérvű termesztését a múltban könnyű szaporíthatóságának (magról és gyökérsarjakról), és kiváló gyümölcsminőségének köszönhette. Az évek folyamán a szaporításból adódóan különböző típusai alakultak ki. Ezen meggytípusok szelekciója folyamatban van, valamint a fajta elismertetése is elkezdődött. Az első meggyfákat még a 60-as évek elején nagyapám ültette a szőlő közé. Ekkoriban ezt a korán érő nagy szemű édes meggyet jól lehetett értékesíteni a környező piacokon. Ültetvényt a 60-as évek végen telepített. Nagyapámnak 600 meggyfája volt. A 70-es évek végén a meggytermesztés válságba jutott és a feketicsiek többsége kipusztította az ültetvényét. A mi családunk kitartott a meggytermesztés mellett. Napjainkban 400 meggyfánk van. A meggy szeretete apáról fiúra száll, csakúgy, mint a pálinkafőzés tudománya. (Horkai Zsolt)
Dr. Apostol János véleménye:„A 'Feketicsi fekete' meggy a térségre jellemző fajtakör, olyan értékes meggy populáció, melynek egyedei kiváló termesztési gazdasági és élelmezés-egészségügyi előnyöket testesítenek meg. A fentiek alapján az a véleményem, hogy termesztésének nagyarányú felfuttatása jelentős hasznot hozhat mind a térségnek mind az egész országnak. Így nagyobb arányú termesztésbe vonása támogatásra érdemes. Véleményemet az alábbiakkal indoklom:- a fajta gyümölcse tetszetős, sötétbordó, mérete 22 mm körüli átmérőjű, középkémény, íze kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, a gyümölcs húsa és leve sötétvörös, erősen festő, finoman rostos, bőlevű. Magja kicsi, kissé húshoz kötött, ovális alakú. Különösen értékes a fajta színanyag összetétele. Színanyaga a feldolgozás (befőtt illetve lékészítés) során nem veszti el ragyogását, így valószínűleg igen szép ragyogó színű meggylé készíthető belőle. A többi meggyfajta színanyagai a feldolgozás alatt megbarnulnak. Feltehetően ez a színtartóképesség a jelentős antioxidáns tartalmának köszönhető, mely élelmezés-egészségügyi szempontból lehet rendkívül jelentős. Az antioxidánsok bizonyos fokú védelmet jelentenek a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. Magas szárazanyag tartalma, mely főképpen cukorból áll különlegesen gazdaságos lehet mind a konzerv, a mélyhűtő, mind a szeszipar számára. - A fajta fája rendkívül egészséges, a látottak alapján mindennemű vegyszeres növényvédelem nélkül ellenáll a moníliás és a blumeriellás betegségeknek, valamint a cseresznyelégy és levéltetű károsításának is.A fentebb említettek alapján a fajtakör szelektálásával létrehozható egységes fajta rezisztenciájánál fogva rendkívül alkalmasnak látszik a biotermesztés számára. Vegyszeres növényvédelem nélkül termesztve gyümölcse és a belőle készíthető feldolgozott, termékek a termesztési helynek megfelelő márkavédelemmel elláthatóan és a biotermékekre jellemzően magasabb áron értékesíthetők mind a belföldi mind az unió piacán.Összefoglalva véleményem szerint a ' Feketicsi fekete ' meggy fajtaegységesítést szolgáló szelektálás után nagyobb arányú termesztésre alkalmas és javasolom a termesztésbe való bevezetését.”
Jelenleg folyamatban van a feketicsi meggytípusok szelekciója, melyet Dr. Apostol János segítségével kezdtünk el a nyáron. A mezőgazdasági minisztérium is támogatja ezen tevékenységünket és a csacsaki kutatóintézet is igen érdeklődik a meggyünk iránt, ők is a segítségünkre vannak. Kiválasztottunk 9 ígéretes meggytípust, melyeket további kísérletekben vizsgáljuk az idén. Ezeket a típusokat augusztusban szemzéssel leszaporítottunk, ezeket az oltványokat őszre elültetjük egy kísérleti parcellába, további kísérletek és összehasonlítások céljából. És persze a legjobb típusokat fajtaelismertetésre szánjuk.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére