Befőttes üvegbe, fémdobozba zárt, legnagyobb gonddal eltett aszalványok is megmolyosodhatnak.
Azért nem sikerül megvédeni az aszalványt a molyoktól, mert már az aszalás alatt a molylepke belerakja a petéit, és hiába zárjuk le akármilyen légmentesen, ott kelnek ki a peték, és terített asztal várja a kis lárvákat.

Ha nem elég magas hőmérsékleten – legalább 60-70 C fokon – kemencében, vagy fűtött aszalóban történik az aszalás, mindenképpen védekezni kell!

A fagyasztásos módszer

Miután csavaros befőttes üvegbe tettük az aszalványunkat, az egészet betesszük a fagyasztó ládába, legalább 3-5 napig. A mínusz 18-20 fokot nemigen viselik el a peték, és főleg nem a lárvák.
A szén-dioxid kúra
Ha nagyobb mennyiségünk van, műanyag zsákba, ha csak 1-2 kg, akkor nejlonzacskóba tesszük a kész aszalványt.
Kerítünk egy régi patronos szódás szifont. A száraz, üres szifonba beleengedjük a szén-dioxidot (CO2), ezután a szifon csövén keresztül a zacskóba, illetve a zsákba engedjük a gázt. Egy zsákba 3-4 patron is kell, zacskóba egy is elég (kérdés mekkora a zacskó). Mindig addig töltsük, amíg elkezd felfúvódni, de ne legyen kemény mint a lufi, mert az könnyebben kilyukad.
Ezután légmentesen bekötjük. A szén-dioxidos közegben a peték ki sem kelnek.
Ügyelni kell a nedvesség tartalomra!
Mindkét esetben ügyeljünk arra, hogy az aszalvány nedvességtartama inkább egy kicsit 20% alatt legyen.
Ugyanis nagyon könnyen visszanedvesedik, ha a levegő relatív páratartalma túl magas. Főleg hűtőszekrényes megoldásnál lényeges, mert a levegőben lévő pára ilyen alacsony hőmérsékleten kicsapódik, amit az aszalvány magába szív és ekkor bepenészedik az egész! 
Szóval ha nem elég száraz a levegő, amikor a befőttes üvegbe tesszük, akkor nem fog sikerülni a mutatvány!
Ezt onnan tudjuk meg, hogy dér jelenik meg az üveg belső falán, amikor kivesszük a hűtőből. Ezért is nem ajánlják az aszalványt hűtött közegben tárolni.
Szódásszifonnal eredményesebb
A fentiek miatt én inkább a szén-dioxidos módszert részesítem előnyben.
Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy a szódásüveg belseje száraz legyen, és amikor a patront rátekerjük, ne eresszük mindjárt a zacskóba, várjunk pár percet, amíg szobahőmérsékletűre nem melegszik a készülék vagyis a patronról eltűnik a dér. Ezután már nem csapódik ki víz a levegőből.
Kicsit macerás a kezelés, de valahogy meg kell akadályoznunk, hogy ne rágják meg a drága aszalványunkat azok a fránya molyok….