Csodakertész
2017.07.06.

A talaj gyógyszere: a komposzt

A talaj gyógyszere

A magas biológiai értékű komposztban megtalálhatóak mindazon jótékony mikroorganizmusok, amelyek elszaporodva létrehozzák és megerősítik a biológiai egyensúlyát vesztett talajokban a táplálékhálót. Vagyis a talajélet és a gyökerek kölcsönösen támogatják egymást.

A komposzt nem trágya!

A komposzt a közhiedelemtől eltérően nem trágya és használati értéke nem a kémiai analízisében foglalt NPK mennyisége, hanem a mikroorganizmusok gazdagsága, amelyek nagy példányszáma és változatossága képes gyorsan és maradandóan a talaj termékenységét javítani.

Egy  jó minőségű komposzt tömegének jelentős része mikroorganizmusokból áll, s több mikroorganizmus van egy kilogramm komposztban, mint amennyi csillag az égen!

Erdőillatú táplálék

A komposzt mikroorganizmusokban gazdag, sötétbarna, erdőillatú, laza szerkezetű anyag, amely levegős környezetben zajló lebontó folyamat végeredménye.
A komposztnak mindig kellemes erdőillata van, az átrakások során érezhetőek anaerob bomlástermékek kis mennyiségben (ammónia, hidrogén-szulfid, stb.) de a komposztnak alapvetően nem lehet rothadt szaga.

Az alapanyag legyen minél többféle!

Minél többféle szerves  anyagból dolgozunk, annál többféle mikroorganizmusnak adunk táplálékot, ezáltal a területünkön is megnövekszik az élővilág változatossága.

Forrás: https://talajdoktor.blogspot.hu
Kép: okotudat.hu