Itt van ez a Döbröce, Sümeg szomszédságában, nem tegnap született polgármesterével, Klujber Józseffel, aki tavaly nyáron felvitt minket a szőlőhegyre és megmutatta a Téli Kaldevox nevezetű körtefát.
Ez arról nevezetes, hogy a Nagy Háborúban, Olaszországba szakadt hazánk fia, hazafelé jövet úgy gondolta, hoz egy ilyen körte csemetét vagy oltóágat, ki tudja már pontosan… Mindenesetre ez a 100. évét betöltött fa most is él, és rengeteg gyümölcsöt terem.

A gyümölcsfajták neve mellett gyakran találkozhatnak a “gyűjtés helye” kifejezéssel.

Mit is jelent ez?

A szemzőhajtásokat saját anyafáinkról, géngyűjteményből vagy gyűjtési körutak során szerezzük be.

A gyűjtőutakat még édesapám kezdte, barátjával, dr. Danis Györggyel, gyümölcsrajongó-szakértővel.  Innen származnak pl. a Fajszi szilvák és a Buja bőtermő alma is.

Egy-egy ilyen 2-3 napos kalandtúra alkalmával néhány települést és környékét járjuk be. Mindig van helyi szakértő-idegenvezető is, aki évtizedek óta ismeri a környéket, esetleg ott nőtt fel, és még emlékszik, melyik értékes fa hol található, milyen a termése és hogyan hasznosították annak idején a gyümölcsét. Ilyenkor mindig előkerül a helyi “frissítő” is és a pincét is meg kell nézni.

Tehát a gyűjtés helyeként azt a települést tüntetjük fel, ahol az adott fajta szemzőhajtásait begyűjtöttük.