Faj/nemzettség: Pyrus
Származása: Franciaországban Angers mellett Giffard Miklós fedezte fel 1815-ben.
Érési ideje: július közepe - augusztus eleje, kedvelt fajtánk, a Vilmos előtt érik 1 héttel. 1-2 hónapig tárolható, de kitárolás után gyorsan túlérik, szotyósodik.
Termőképessége: Elég korán fordul termőre, de nem terem bőven.
Gyümölcse: Középnagy, körte alakú, néha tompa, hasas kúpos. Héja vékony, sima, éretten zöldessárga, napos oldalán pirossal bemosott, sűrűn, de egyenlőtlenül pettyezett. Húsa sárgásfehér, finom olvadékony, bőlevű, cukros, igen kellemes, fűszerezett zamattal. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott, de szép fehér húsa miatt befőzésre is kiváló. Alacsony cukortartalma miatt pálinkafőzésre kevésbé alkalmas.
Fája: eléggé edzett, lassan, de nagy koronát nevelő fajta. Elég korán, de nem bőven termő. Ritka, kuszált koronát nevel. Birsen nem díszlik, de vadalanyon is csak jó minőségű talajokon.
Ellenállóképessége: hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozásait jól tűri. Gombabetegségekre kevésbé fogékony, a körtelevélbolha károsítja. Nyári fajták között kitűnik nagyobb termőhely igényével. Elsősorban a melegebb, szélvédett, nedvesebb és jobb tápanyagellátottságú területeken érzi jól magát.
Mohácsy-Porpáczy: A körte termesztése és nemesítése (1955)