Származása: Cegléd környékén elterjedt nyári tájfajta, Nyújtó F. szelektálta 1955-ben.
Érési idő: július közepétől augusztus közepéig érik.
Termesztése: kiváló termőképessége, szép színe, kellemes, üde íze miatt az egyik legértékesebb nyári asztali alma. Kiváló pollenadó. Jó porzófajtái az Egri piros és az Éva.
Gyümölcse: hosszúkás, kúpos alakú, a csésze felőli oldalon bordás. Alapszíne zöldessárga, de szinte az egész felületén kárminpirossal mosott. Középnagy méretű. Héja vékony, viaszos felületű - húsa fehér színű, félkemény (közepesen tömött), lédús, íze harmonikusan édes - enyhén savanykás, fűszeres - éretten puha, kásásodó. Gondosan csomagolva jól szállítható. Hátránya, hogy éretten nyomásra érzékeny, megpuhul, könnyen romlásnak indulhat.
Fája: erős növekedésű, koronája kissé szétterülő. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Ellenállóképessége: betegségekre kevésbé érzékeny, a nedves, hűvösebb fekvésű területeken azonban varasodásra hajlamos. Szárazságtűrése miatt elsősorban az alföldi területek fontos fajtája.